Monica Vasile | : Tel. 0040 763 178 652 |
Ivo Kutov | : Tel. 00359 878 823 677 |
: office@contabil.bg |
O firmă din Bulgaria are nevoie şi de contabilitate din Bulgaria. În Bulgaria se aplică un sistem de contabilitate destul de modern. Conform Legii contabilităţii din Bulgaria, contabilitatea se bazează pe Standardele Internaţionale de Contabilitate, respectiv Standardele Internaţionale de Raportare financiară.
După aderarea în 2007 a Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană în Bulgaria sunt valabile şi toate Directivele şi Regulamentele Uniunii Europene.
Contabilitatea este procesul prin care informaţiile financiare ale unei entităţi sunt înregistrate, clasificate, sumarizate, interpretate şi comunicate.
Toate companiile, întreprinderile, instituţiile, societăţile comerciale de orice fel şi mărime, persoanele juridice din Bulgaria întocmesc situaţii financiare pentru a fi prezentate utilizatorilor de informaţii.
Cele mai importante categorii de utilizatori de situaţii financiare sunt:
Un set complet de situaţii financiare include următoarele componente:
Aceste situaţii se raportează anual la Registrul Comerţului.
Contabilitatea este o componentă a sistemului informaţional economic. Evidenţa cronologică şi sistematică a informaţiilor economice se face pe baza documentelor justificative, având ca modalitate de exprimare şi evaluare etalonul bănesc.
Contabilitatea modernă se bazează pe principiul dublei înregistrări. Această formă este cunoscută şi sub numele de contabilitate în partidă dublă. Acest sistem presupune efectuarea a două înregistrări pentru fiecare tranzacţie: debitarea unui cont contabil şi creditarea altuia. Suma tuturor debitărilor trebuie să fie întotdeauna egală cu suma tuturor creditărilor.
Înregistrarea cronologică a informaţiilor economice se realizează cu ajutorul conturilor contabile, întocmindu-se Registrul-jurnal, iar înregistrarea sistematică se realizează prin întocmirea Registrului de Inventar şi a Registrului Cartea Mare.
Lucrările de sinteză care se întocmesc periodic sunt:
Bineînteles în ziua de azi toate înregistrările sunt făcute folosind programe de contabilitate şi Excel.
Principiile contabile conţin un ansamblu de reguli de conduită economică extinzând noţiunea de evaluare de la bunuri şi relaţii financiare la evaluarea potenţialului, evaluarea performanţelor, evaluarea perspectivelor etc.:
Politicile contabile definesc o concepţie contabilă pentru fiecare întreprindere în rezolvarea ansamblului problemelor financiare. Ele încorporează principiile, bazele, convenţiile, regulile şi practicile specifice adoptate de o entitate în conducerea curentă a activităţilor a contabilităţii acestora, pentru întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare.
Deţinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar şi alte drepturi şi obligaţii, precum şi efectuarea de operaţiuni economice, trebuie să fie înregistrate în contabilitate.
Documentele primare se transpun în „conturi”, pe principiul „dublei înregistrări”.
Orice cont se circumscrie într-un anume perimetru, într-un "cadru general" denumit şi "Plan contabil general", construit şi el după o serie de reguli specifice care ţin seama de funcţionalitatea conturilor, de conţinutul lor economic, de acoperirea necesităţilor de informare, de calcul şi control economic etc.
Dubla reprezentare a mişcării patrimoniului determinată de operaţiile economice şi financiare se realizează cu ajutorul conturilor din Planul general de conturi, avându-se în vedere regulile de funcţionare ale conturilor de activ şi pasiv, conform cărora conturile de activ înregistrează în debit soldurile iniţiale şi sporirile, iar în credit reducerile şi soldurile finale, iar conturile de pasiv înregistrează în credit soldurile iniţiale şi sporirile, iar în debit reducerile şi soldurile finale.
In Bulgaria conturile sunt grupate in urmatoarele clase:
Elementele constitutive ale poziţiei financiare cuantificate la un moment dat sunt:
Capitalul social, ca o componentă a capitalului propriu, se constituie la înfiinţarea unităţii patrimoniale, fiind o condiţie a existenţei şi funcţionării acesteia. Atât acţionarii cât şi asociaţii care deţin cote părţi din capitalul social sunt consideraţi coproprietari ai unităţii patrimoniale, având drepturi la dividende ce se acordă din profitul obţinut la închiderea exerciţiului financiar.
Capitalul social se diferenţiază în capital social subscris şi nevărsat şi capital social subscris şi vărsat.
Capitalul social subscris şi nevărsat reprezintă partea din capitalul subscris care nu a fost încă fizic pus la dispoziţia unităţii patrimoniale, iar capitalul social subscris şi vărsat se concretizează în valoarea aportului în natură şi în numerar pus la dispoziţia unităţii de către acţionari şi asociaţi, rezervele încorporate în capital şi profitul capitalizat.
Linkuri: