SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Impozit anticipat - SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria ...

10.03.2022

Impozit anticipat - SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria ...

Impozit pe profit anticipat in Bulgaria este de 10%, plata profitului pana la 31 martie a anului curent, cazuri cand nu se plateste impozit anticipant

Impozitul pe profit in Bulgaria este de 10%.

In Bulgaria declaratia anuala fiscala de profit se depune la Finante pana la data de 30 iunie a anului urmator.

In anul de infiintare firma nu plateste impozit anticipat, iar impozitul pe profit se plateste o singura data – pana la data de 30 iunie a anului urmator.

In cazul in care firma a fost infiintata in anul trecut, atunci impozitul pe profit pentru anul trecut se plateste o singura data – pana la data de 30 iunie a anului curent si in cursul anului curent nu se plateste impozit pe profit anticipat. Impozitul pe profit pentru anul in curs se plateste o singura data – pana la data de 30 iunie a anului urmator.

Daca in anul trecut cifra de afaceri a fost  pana la 300 000 de leva (153 000 de euro), atunci in anul curent firma nu plateste impozit anticipat, iar impozitul pe profit pentru anul curent se plateste doar o singura data – pana la data de 30 iunie a anului urmator.

Daca in anul trecut cifra de afaceri depaseste 300 000 de leva (153 000 de euro) atunci in anul in curs firma plateste impozit anticipat. Impozitul anticipat nu se plateste pe baza profitului real, ci se bazeaza pe profitul estimat. Pana la data de 30 iunie a anului curent impreuna cu declaratia anuala fiscala pentru profitul realizat in anul precedent, trebuie depusa si o declaratie privind profitul estimat pentru anul in curs. Se accepta marja de eroare de pana la 25% in declararea profitului estimat. Firma poate sa estimeze si profit zero.

Daca in anul trecut cifra de afaceri este intre 300 000 de leva (153 000 de euro) si 3 000 000 de leva (1 530 000 euro), atunci in anul in curs firma plateste impozit anticipat cu rate trimestriale. Pentru trimestrul 4 nu se plateste impozit anticipat. Ratele trimestriale se platesc dupa cum urmeaza:

- trimestrul 1 se plateste pana la data de 15 aprilie;

- trimestrul 2 se plateste pana la data de 15 iulie;

- trimestrul 3 se plateste pana la data de 01 decembrie;

- trimestrul 4 nu se plateste in avans.

In fiecare trimestru se plateste rata dupa formula:

Rata trimestriala = Profit estimat * 10% / 4,

fiindca impozitul pe profit este de 10%, iar anul are 4 trimestre.

Intre data de 1 ianuarie a anului urmator si data de 30 iunie a anului urmator firma calculeaza profitul real si plateste diferenta.

Daca in anul trecut cifra de afaceri depaseste 3 000 000 de leva (1 530 000 euro), atunci in anul in curs firma plateste impozit anticipat cu rate lunare.

Ratele lunare pentru impozitul pe profit pentru lunile: ianuarie, februarie, martie si apriliese platesc pana la data de 15 aprilie.

Ratele pentru impozitul pe profit pentru lunile mai-decembrie se platesc in fiecare luna pana la data de 15 (de exemplu impozitul pentru luna mai va fi platit pana la data de 15 mai).

In fiecare luna se plateste rata dupa formula:

Rata lunara = Profit estimat * 10% / 12,

fiindca impozitul pe profit este de 10%, iar anul are 12 luni.

Intre data de 1 ianuarie a anului urmator si data de 30 iunie a anului urmator firma calculeaza profitul real si plateste diferenta.

In declararea profitului estimat se accepta eroare de pana la 25%.

Daca profitul real  va fi mai mare decat profitul estimat cu mai mult de 25% se vor aplica penalizari de intarziere pentru perioada intarzierii, dobanda de intarziere este in jur de 11% pe an.

Daca profitul real va fi mai mic decat cel estimat, atunci impozitul ramane platit in avans pentru anul urmator sau putem sa cerem recuperarea lui.

Pana la data de 15 noiembrie firma poate sa depuna o declaratie rectificativa si sa modifice profitul estimat. Declaratia este valabila pentru perioada dupa depunerea ei pana la sfarsitul anului.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta