SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
 • SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
 • Infiintarea unei societati in Bulgaria
 • SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
 • SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
 • SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
 • SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
 • SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate

VIES

VIES

Cu toate ca tarile membre ale UE aplica cote diferite de TVA, sistemul intracomunitar de TVA asigura ca pentru toate produsele de la toti furnizorii din toate tarile membre ale Uniunii Europene se va aplica aceeasi cota de TVA pentru vanzarea catre acelasi cumparator.

La vanzare intre firmele din 2 state membre se aplica cota zero de TVA, iar cota nationala de TVA se aplica doar la vanzarile in tara.

Sistemul european, care are grija de respectarea acestor reguli se numeste VIES.
VIES inseamna VAT Information Exchange System.

Sistemul VIES asigura:

 • Schimb de informatii intre tarile membre despre codurile de TVA, valide pentru operatiuni intracomunitare cu cota zero de TVA.
 • Controale incrutisate intre administratiile fiscale, prin care ele controleaza daca firmele folosesc corect dreptul de a aplica cota zero de TVA.

Inregistrare in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar

Firma inregistrata in scopuri de TVA (sau firma platitoare de TVA) inseamna ca firma este inregistrata in scopuri de TVA pentru operatiuni interne in tara, in care firma este infiintata.
Firma inregistrata ca operator intracomunitar (la ROI - Registrul Operatorilor Intracomunitari) inseamna o firma cu cod de TVA valid la VIES, care poate emite facturi intracomunitare cu cota zero de TVA.
In scopuri de TVA si ca operator intracomunitar poate fi inregistrata o persoana juridica, dar si o persoana fizica.

Site-ul VIES

Site-ul VIES al UE, in care se poate face verificare este: Verificare in VIES

Se poate alege limba si statul membru, in care este inregistrata firma. Cautarea se face dupa codul de TVA.
Rezultatele pot fi:
Da, număr valid de înregistrare pentru TVA
sau
Nu, număr invalid de înregistrare pentru TVA (pentru mai multe informaţii vă rugăm consultaţi secţiunea FAQ, întrebările 7, 11, 12, 13 şi 20).

Daca codul de TVA este valid, va arata denumirea firmei si adresa ei.

Siteul VIES ofera informatii sigure si corecte, dar are si 2 dezavantaje:
 • Actualizarea informatiilor pentru firmele inregistrate si deregistrate poate dura cateva zile.
 • Se poate verifica doar daca codul de TVA este valid acum, nu se poate verifica daca a fost valid in trecut. Va recomandam dupa fiecare verificare se printati rezultatul si sa-l pastrati.

Operatiuni intracomunitare

Cota zeto

Pentru operatiunile intracomunitare se aplica cota zero de TVA. O conditie este ca firmele, care fac parte din operatiunea intracomunitara trebuie sa fie inregistrate ca operator intracomunitar, adica codul de TVA sa fie valid in site-ul VIES.

Tipurile principale de operatiuni intracomunitare sunt:

 • Livrare intracomunitara de bunuri. Daca o firma din Bulgaria face livrare intracomunitara de bunuri, marfa trebuie sa plece din Bulgaria si sa ajunga in alt stat membru al UE. Transportul se dovedeste cu CMR.
 • Operatiune triunghiulara intre 3 firme, care sunt inregistrate ca operator intracomunitar in 3 tari diferite din UE, iar transportul se dovedeste cu declaratie de primire, semnata de cumparator.
 • Livrare intracomunitara de servicii se face intre persoane impozabile din UE, care desfasoara activitate economica independenta. Persoane impozabile sunt de exemplu toate firmele, dar si persoanele fizice autorizate (PFA). La nivel European exista si obligatia ca livrarea intracomunitara de servicii sa fie facuta neaparat intre persoanele (juridice sau fizice), care sunt inregistrate pe VIES. Pentru a aplica cota zero de TVA, este necesar ca firma, care presteaza serviciile si clientul sa fie persoane impozabile, care desfasoara activitate economica independenta si sa aiba cod de TVA, valid pe VIES.
  In Bulgaria, ca si in Romania, legislatia locala obliga si persoana, care presteaza serviciile, si clientul ei (daca sunt persoane impozabile) sa fie inregistrate si ca operator intracomunitar pe VIES.

Operatiunile intracomunitare sunt scutite de TVA (pentru ele se aplica cota zero de TVA).

Pentru vanzarile in tara si catre persoane fizice din alt stat din UE se aplica cota nationala de TVA, care in Bulgaria este de 20%.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta