Blog
Import in Bulgaria
16.12.2016

Import la vama in Bulgaria din afara Uniunii Europene, se intocmeste declaratie vamala de import, valoarea taxelor vamale, TVA cod EORI
Dupa intrarea Bulgariei in Uniunea Europeana cuvantul “import” are intelesul de import facut din afara Uniunii Europene.
Pentru cumpararea unor bunuri din alt stat din UE se foloseste expresia “achizitie intracomunitara”.
Importul poate fi facut de exemplu din China, Republica Moldova, Turcia, Statele Unite ale Americii etc.
Importul din afara Uniunii Europene se face prin vama si se intocmeste declaratie vamala de import. Inainte sa fie vamuita marfa se platesc taxele vamale si TVA-ul. Taxele vamale sunt unificate la nivel european.
Firma din Bulgaria poate face import intr-un punct vamal din orice stat membru al Uniunii Europene. Codurile vamale, tariful vamal si taxele vamale sunt la fel in toate tarile din UE. TVA-ul se plateste in tara, in care se afla punctul vamal conform legislatiei locale.
Firma din Bulgaria, ca sa faca import in alta tara din UE, trebuie sa aiba cod EORI. De fapt firma trebuie sa aiba acest cod si daca face importul in Bulgaria. Daca primul import va fi facut la vama din Ruse, comisionarul vamal va obtine acest cod inainte sa faca importul. Daca primul import va fi facut in alta parte, noi putem sa obtinem codul EORI, iar serviciul costa 50 de euro. Codul EORI se elibereaza de vama in aceeasi zi si se trimite pe email.
Ca sa fie facut importul, firma trebuie sa plateasca TVA-ul inainte sa fie intocmita declaratia vamala de import. In Bulgaria cota de TVA este de 20 de procente. TVA-ul platit reprezinta credit fiscal.
Daca ulterior firma va face livrare intracomunitara de bunuri, adica daca va vinde bunurile in alta tara din Uniunea Europeana catre o firma, inregistrata ca operator intracomunitar la VIES, atunci aceasta va rezulta in drept de recuperare de TVA a TVA-ului platit la vama. TVA-ul se recupereaza de la Finante.
In Bulgaria exista o procedura rapida de recuperare in termen de 30 de zile dupa depunerea decontului de TVA, daca in ultimele 12 luni livrarile intracomunitare de bunuri reprezinta peste 30% din toate vanzarile. Finantele recupereaza TVA-ul dupa verificare, dar organul fiscal are dreptul sa faca control fiscal si astfel sa prelungeasca termenul de recuperare, daca va considera ca este necesar.
Aceasta procedura poate fi simplificata, daca la import se va aplica regimul vamal 42, care inseamna ca la import nu se plateste TVA, daca firma va prezenta dovada ca bunurile importate dupa aceea vor fi livrate cu livrare intracomunitara de bunuri catre o firma din alt stat membru al Uniunii Europene cu cod de TVA valid la VIES.
Pentru aplicarea regimului vamal 42 firma trebuie sa obtina aprobare de la vama.