SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate

TVA in Bulgaria

TVA

TVA-ul este o taxa perceputa pe cresterea valorii unui produs la fiecare etapa a procesului de fabricatie si de distributie. Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat.

Cota standard a taxei pe valoarea adaugata in Bulgaria este de 20 %. In Bulgaria nu exista o cota redusa pentru produsele de prima necesitate (alimente, medicamente, materiale si rechizite scolare, etc.).

O cota mai mica de TVA se aplica doar pentru agentiile de turism. Pentru serviciile de cazare intr-un hotel si pentru transportul turistilor, TVA-ul se plateste cu o cota redusa de 9 %.

Inregistrare in scopuri de TVA

Orice societate comerciala din Bulgaria poate sa fie inregistrata prin optiune ca platitoare de TVA. Plafonul de inregistrare obligatorie este de 100.000 de leva (51.000 de euro). Daca cifra de afaceri depaseste 100.000 de leva pentru ultimele 12 luni calendaristice, firma este obligata sa depuna la Administratia Nationala Fiscala o cerere de inregistrare in scopuri de TVA. La determinarea cifrei de afaceri se ia in calcul valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate.

TVA

O firma noua poate sa fie inregistrata ca platitoare de TVA prin optiune indiferent de cifra ei de afaceri sau de alte conditii. Inregistrarea se face la Agentia Nationala Fiscala si dureaza pana la 14 zile dupa depunerea actelor.

Ca platitoare de TVA se inregistreaza persoanele juridice, dar si orice persoana, care desfasoara o activitate economica de o maniera independenta se considera o persoana impozabila. Ca urmare orice persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala poate fi inregistrata in scopuri de TVA.

Orice firma in Bulgaria, care este inregistrata in scopuri de TVA, este inregistrata si ca operator intracomunitar.

Declaratii de TVA

Toate persoanele inregistrate ca platitoare de TVA depun Deconturi de TVA la Administratia Nationala Fiscala. Decontul de TVA se depune lunar pana la data de 14 inclusiv a lunii urmatoare.

Declaratia de TVA contine:

  • Decontul de TVA
  • Jurnalul de vanzari
  • Jurnalul de cumparari
  • Declaratia VIES.

Decontul de TVA si jurnalele de vanzari si de cumparari se depun lunar indiferent daca in luna respectiva firma a desfasurat activitate.

Termenul de plata a TVA-ului la bugetul de stat este de asemenea pana la data de 14 inclusiv a lunii urmatoare.

In cazul, in care firma a livrat bunuri sau servicii in alta tara din Uniunea Europeana, se mai depune si o declaratie VIES - declaratie recapitulativa privind livrarile intracomunitare de bunuri si servicii. In Bulgaria si aceasta decaratie se depune lunar.

Dupa ce volumul livrarilor sau al achizitiilor intracomunitare de bunuri realizate va depasi un anumit plafon de declarare, firma va incepe sa depuna declaratia Intrastat (pana la data de 14 a lunii urmatoare).

In Bulgaria declaratiile fiscale se depun electronic cu semnatura electronica.

Livrare intracomunitara de bunuri

Podul Dunarii

O livrare intracomunitara de bunuri se poate face intre doua societati comerciale, inregistrate ca platitoare de TVA in doua state membre diferite ale UE. Compania care vinde marfa face o livrare intracomunitara, iar cea care cumpara efectueaza o achizitie intracomunitara. Marfa trebuie transportata intre cele doua tari. In principiu transportul poate fi dovedit cu un CMR sau cu o confirmare scrisa de primire (proces verbal de predare-primire). Livrarile intracomunitare sunt scutite de TVA, adica sunt impozabile cu cota zero.

De exemplu, un furnizor din Bulgaria vinde materiale de constructii catre un client din Romania. Amandoua firmele sunt inregistrate ca platitoare de TVA. O firma de transport din Romania efectueaza transportul si emite factura de transport si un CMR.Furnizorul din Bulgaria raporteaza o livrare intracomunitara, iar cumparatorul din Romania - o achizitie intracomunitara.

Operatiune de tip Romania - Bulgaria - Romania.

Operatiune triunghiulara

TVA zero

Intr-o operatiune triunghiulara sunt implicate trei societati inregistrate in scopuri de TVA in trei state membre diferite, iar marfurile circula direct de la furnizor la beneficiarul final.

In cadrul unei operatiuni triunghiulare:

  • Furnizorul incadreaza operatiunea la livrare intracomunitara scutita cu drept de deducere a TVA.
  • Revanzatorul (intermediarul) incadreaza operatiunea la livrari intracomunitare scutite cu drept de deducere efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare.
  • Beneficiarul final incadreaza operatiunea la achizitii intracomunitare, impoziteaza livrarea prin taxare inversa si o raporteaza ca fiind achizitie intracomunitara efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

operatiune-triunghiulara

Operatiune triunghiulara.

Intrastat

Intre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) nu mai exista control vamal, iar declaratiile vamale sunt inlocuite de sistemul statistic Intrastat.

In sistemul Intrastat se declara datele statistice pentru comertul cu bunuri intre statele din UE:

  • tara de destinatie / tara de expeditie intrastat
  • cod marfa (8 cifre conform Nomenclatorului Combinat)
  • modul de transport
  • cantitatea in kg
  • valoarea facturata.

Dupa ce va depasi pragurile valorice o firma depune declaratii intrastat pentru cele 2 fluxuri:

  • introduceri intracomunitare de bunuri si
  • expedieri intracomunitare de bunuri.

Declaratia Intrastat se depune electronic pana la data de 14 a lunii urmatoare.

Definitii

memo
  • Achizitie reprezinta bunurile si serviciile obtinute sau care urmeaza sa fie obtinute de o persoana impozabila
  • Achizitie intracomunitara de bunuri este o achizitie de la un furnizor - o persoana impozabila dintr-un alt stat membru, a unor bunuri transportate sau expediate din tara furnizorului in tara cumparatorului
  • Furnizor este orice persoana impozabila care realizeaza o livrare de bunuri
  • Livrare intracomunitara inseamna o livrare de bunuri care sunt transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de cumparator sau alta persoana in contul acestora
  • Operator intracomunitar este o persoana (juridica sau fizica), inregistrata pentru operatiuni intracomunitare cu cota zero de TVA.
  • ROI Pentru a efectua operatiuni intracomunitare, contribuabilii din Romania trebuie sa se inscrie mai intai in Registrul Operatorilor Intracomunitari, administrat de ANAF.
  • Taxa colectata reprezinta taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii taxabile, efectuate de persoana impozabila
  • Taxa deductibila este suma totala a taxei datorate sau achitate de catre o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate
  • Taxa de dedus reprezinta taxa aferenta achizitiilor, care poate fi dedusa.
  • VIES este sistemul European de control al operatorilor intracomunitari.

Cititi mai multe despre o firma in Bulgaria - infiintare, conditii, preturi si contabilitate.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta