SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040763178652
Ivo Kutov : Tel. 00359.878.823.677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate

Asigurari sociale in Bulgaria

Sistemul de asigurari sociale in Bulgaria este unul foarte complicat.

Problema principala este ca in Bulgaria sunt foarte multi pensionari, iar angajatii sunt prea putini.

mamaCa urmare nivelul asigurarilor sociale este prea mare. Din aceasta cauza multe firme incearca sa nu plateasca asigurarile sociale sau sa nu declare salariile reale. Unele firme private ar prefera sa declare ca platesc angajatilor salariul minim pe economie pentru a evita plata asigurarilor sociale. Conform legii, salariul minim brut pe economie dupa 01.01.2019 este de 560 leva (aproape 286 de euro).

Solutia gasita de catre Guvern este un sistem de "salarii minime pentru asigurari sociale" in functie de domeniul activitatii economice al firmei si de profesia angajatului.

Ca si in Romania, in Bulgaria exista "Clasificarea activitatilor economice nationale". In Clasificarea aceasta sunt incluse toate domeniile de activitate, de exemplu: agricultura, constructii, comert, turism, hoteluri, restaurante, transport, intermediere in transport, tranzactii imobilare, repararea autovehiculelor, consultanta in afaceri, contabilitate etc. Fiecare domeniu de activitate are un cod.

Exista si Clasificarea ocupatiilor in care sunt incluse toate profesiile in grupe majore, de exemplu: manageri de top, specialisti, tehnicieni, functionari etc., fiecare profesie avand un cod distinct, de exemplu exista cod de profesie pentru administrator, contabil, programator, vanzator, sofer, traducator, secretara etc.

In fiecare an, Parlamentul aproba bugetul asigurarilor sociale de stat si la acest buget este atasat un tabel enorm cu toate activitatile economice si toate profesiile si un 'salariu minim pentru asigurari sociale' pentru orice combinatie.

Acest tabel are sute de randuri, in care pe fiecare rand sunt trecute domenii de activitate similare dupa codul CAEN. Tabelul are 9 coloane si fiecare coloana reprezinta tip de profesii. Pentru fiecare combinatie intre cod CAEN si tip de profesie in fiecare an este trecuta suma minima, pentru care trebuie sa fie platite contributiile, indiferent de salariu. De exemplu, 'salariul minim pentru asigurari sociale' pentru un expeditor, care lucreaza intr-o casa de expeditii este de 577 leva. Chiar daca expeditorul primeste un salariu de 560 leva, casa de expeditii trebuie sa plateasca asigurari sociale pentru el pe suma de 577 leva.

In anul 2019 cotele de contributii de asigurari sociale sunt urmatoarele:

  • Pentru conditii normale de munca - 24,3% (13,72% pentru angajator si 10,58% este cota contributiei individuale).
    • In cota de contributie de mai sus este inclusa si cota de 5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat pentru persoanele nascute dupa anul 1960.
    • In cota de contributie de mai sus este inclusa si cota de 1% pentru somaj.
  • Cota contributilor datorate de angajatori in functie de clasa de risc privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale este intre 0,4% si 1,1% (si depinde de domeniul de activitate al firmei).
  • Contributia la asigurarile sociale de sanatate - 8% (4,8% pentru angajator si 3,2% este cota contributiei individuale).
  • Contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0,0%.
  • Cota unica de impozit pe venit este de 10% (pentru angajat).

In Bulgaria un asociat (persoana fizica) in societate comerciala se poate inregistra ca o persoana care desfasoara o activitate independenta.

In acest caz asociatul plateste asigurari sociale la fel ca o persoana fizica autorizata. Asigurarile sociale sunt in valoare de 155,68 leva (80 de euro) pe luna.

Asigurari sociale

Pentru persoanele fizice care lucreaza in alt stat membru se aplica REGULAMENTUL (CE) NR. 883/2004 de coordonare a sistemelor nationale de securitate sociala.

In general persoanele carora li se aplica acest regulament (adica toate persoanele fizice din orice stat membru al Uniunii Europene) sunt supuse legislatiei unui singur stat membru.

Dupa regulament, orice persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate independenta in doua sau mai multe state membre, se supune legislatiei statului membru de resedinta sau legislatiei statului membru in care este situat centrul de interes al activitatilor sale.


Puteti sa gasiti mai multe informatii despre asigurarile sociale in Bulgaria aici:
Salarii in Bulgaria (blog)
Trebuie sa platesc contributii in Bulgaria?
Pot sa am angajati in Bulgaria?

Lasati un comentariu
(aceasta nu este forma de contact, pentru contact: apasati aici)

Daca doriti sa fiti contactat de noi, completati datele dvs. de contact. Este optional. Datele de contact nu vor fi publicate pe site.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta