Blog
Regimul vamal 42 in Bulgaria si UE
26.08.2017

Regim vamal economic cu plata amanata de TVA in Bulgaria si conditie de indeplinire, efectuare simultanta a importului si in scopul circulatiei libere
In aplicarea regimului vamal 42 este permisa efectuarea simultana a importului, adica permiterea intrarii bunurilor in scopul circulatiei libere, in cazul in care bunurile fac obiectul unei livrari intracomunitare de bunuri ulterioare cu cota zero de TVA, catre o firma din alt stat membru al UE.
Statele membre UE elibereaza de impozitare cu TVA acele importuri de bunuri in situatia carora bunurile sunt importate din tari inafara UE intr-un stat membru, fiind ulterior exportate sau transportate catre teritoriul unui alt stat membru UE si prin acest procedeu efectuandu-se LIC de bunuri cu rata zero de TVA.
In statul membru, in care se declara regimul 42 vor fi achitate doar taxele vamale aferente bunurilor respective, dar nu se plateste TVA la import. In cazul in care bunurile sosesc dintr-un stat cu care UE are incheiat Tratat de Comert Liber si bunurile poseda certificat de origine EUR 1 (pentru bunuri din: Elvetia, Islanda, Norwegia, Albania, Bosna si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Algeria, Tunisia, Maroc, Israel, Egipt, Iordania, Livan, Siria, Andora, Coreea, Mexic, Chili, Peru, Columbia, Panama, Honduras, Salvador, Costa Rica, Moldova, Guatemala, Ucraina si teritoriul spaniol din Africa - Sueta si Melila) sau certificat de origine A.TR (pentru bunuri care sosesc din Republica Turcia), pentru bunurile importate nu se datoreaza nici taxe vamale, nici nu vor fi achitate alte taxe si TVA la import.
Pentru obtinerea permisiunii privind acest regim, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- Importatorul sa fie o persoana inregistrata in scopuri de TVA.
- In urma importului importatorul sa efectueze o livrare intracomunitara ulterioara a acestor bunuri catre o persoana inregistrata in scopuri de TVA intr-un alt stat membru UE.
Documentele de transport insotitoare a marfii (CMR) dovedesc faptul ca bunurile sunt transportate pana la teritoriul celuilalt stat-membru UE.
Documente necesare pentru regimul 42:
- Factura comerciala (de la expeditor).
- Scrisoare de transport - CMR/Bill of Lading.
- Scrisoare de transport cu numarul de inmatriculare al autocamionului care va efectua livrarea intracomunitara ulterioara.
- Factura comerciala catre destinatarul final al bunurilor (livrare intracomunitara de bunuri).
- Alte documente - certificate, specificatii tehnice si altele, in functie de felul bunurilor.
Importatorul trebuie sa detina cod de TVA valabil pentru inregistrare in scopuri de TVA in statul membru, in care efectueaza importul.
Cumparatorul trebuie sa detina cod de TVA valabil la VIES pentru inregistrare in scopuri de TVA in statul - membru, in care efectueaza achizitia si sa calculeze TVA pentru Achizitie intracomunitara de bunuri in conformitate cu art. 200 de la Directiva privind TVA.
In urma livrarii bunurilor la destinatia finala, in Punctul Vamal in care s-a efectuat regimul 42, vor fi prezentate urmatoarele documente doveditoare faptului ca bunurile au parasit tara si au fost realizate intr-un alt stat membru:
- CMR, semnat de Destinatar.
- Factura comerciala vizata de Destinatar.
- Declaratie VIES de catre destinatarul final care sa confirme declararea livrarii intracomunitare de bunuri.
Pentru aplicarea regimului 42, importatorul trebuie sa faca rost de toate documentele doveditoare privind efectuarea ulterioara a LIC (Livrarea intracomunitara de bunuri). Documentele necesare pentru dovedirea LIC sunt determinate in Regulamentul privind aplicarea Legii privind TVA. In cazul in care importatul beneficiar al regimului 42 nu reuseste sa faca rost de toate documentele exigibile, taxa pe valoare adaugata devine exigibila de la importator si va fi calculata prin proces verbal.