SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

'Regimul UE' pentru vanzarile de bunuri si servicii la distanta

05.02.2022

'Regimul UE' pentru vanzarile de bunuri si servicii la distanta

Noul 'Regim UE' pentru vanzarile intracomunitare de bunuri si servicii la distanta pe teritoriul Uniunii Europene a intrat in vigoare la 01.07.2021

Daca o firma din Bulgaria vinde bunuri si servicii pe teritoriul Bulgariei, aceasta firma aplica legislatia din Bulgaria privind taxa pe valoarea adaugata (TVA). Daca firma nu este inregistrata ca platitoare de TVA, firma poate efectua vanzari fara TVA, atata timp cat valoarea vanzarilor (cifra de afaceri) din ultimele 12 luni calendaristice nu depaseste 50 000 leva (BGN). Dupa ce cifra de afaceri depaseste 50 000 BGN in perioada de 12 luni calendaristice, firma este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA. Firmele, inregistrate in scopuri de TVA, aplica cota de TVA din Bulgaria, care este de 20%.
Vanzari intracomunitare de bunuri si servicii la distanta inseamna ca o firma din Bulgaria vinde bunuri si servicii catre persoane fizice dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Exista un prag de 10 000 € pe an calendaristic, care se refera la suma totala a tuturor vanzarilor la distanta ale unei firme catre persoane fizice din toate tarile din Uniunea Europeana, fara tara de inregistrare, adica Bulgaria. Daca valoarea vanzarilor la distanta este sub acest prag, adica este pana la 10 000 €, atunci vanzarea bunurilor si a serviciilor la distanta este impozitata conform legislatiei din Bulgaria. Daca furnizorul este o firma, care nu este inregistrata ca platitoare de TVA, atunci vanzarile nu vor fi impozabile cu TVA. Daca vanzatorul din Bulgaria este o firma, inregistrata in scopuri de TVA, atunci TVA-ul este datorat in Bulgaria, conform legislatiei din Bulgaria si se va aplica cota de TVA din Bulgaria de 20%.
Daca pragul de 10 000 € va fi depasit, adica vanzarile la distanta a firmei din Bulgaria catre persoane fizice din alte state membre ale UE vor fi peste 10 000 €, dupa acest moment livrarile intracomunitare de bunuri si servicii la distanta nu vor mai fi impozitate conform legislatiei din Bulgaria. In schimb, TVA-ul va fi datorat in statul membru, in care se afla cumparatorul - persoana fizica, iar firma va trebui sa colecteze si sa plateasca TVA in fiecare stat membru al Uniunii Europene, in care vinde. Firma va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare stat membru al Uniunii Europene, in care vinde bunuri si servicii ca persoana juridica nerezidenta si sa colecteze si sa plateasca TVA in tara respectiva conform legislatiei acestei tari si cotelor de TVA (cota standard sau cota redusa).
Aceasta metoda este incomoda in practica, deoarece vor aparea situatii, in care o firma va trebui sa se inregistreze ca platitoare de TVA in mai multe sau chiar in toate tarile membre ale UE, sa plateasca TVA si sa tina contabilitate in fiecare dintre ele. Atunci firma poate aplica regimul nou special de inregistrare in scopuri de TVA 'Regim UE'. Acest regim nou este optional. Firma se poate inregistra pentru 'Regimul UE', daca alege. Daca nu doreste, firma poate sa nu se inregistreze in 'Regimul UE' si, in schimb, sa se inregistreze in scopuri de TVA in toate tarile membre ale Uniunii Europene, in care livreaza bunuri si servicii catre persoane fizice. 'Regimul UE' este o usurare, o simplificare si firma se poate inregistra sub acesta optional si voluntar.
La inregistrarea in 'Regimul UE' firma aplica, de asemenea, legea si cotele de impozitare ale statului membru, in care se afla cumparatorul - persoana fizica. In acest fel, firma opereaza cu aceeasi cota de TVA ca si toate firmele concurente din toate statele membre ale Uniunii Europene, care vand aceleasi bunuri si servicii in aceeasi tara. Diferenta este, ca in 'Regimul UE' firma nu este inregistrata in scopuri de TVA in fiecare stat membru, in care vinde, ci efectueaza o singura inregistrare speciala in 'Regimul UE' in statul sau membru de infiintare (Bulgaria). Astfel se depune o singura declaratie fiscala in 'Regimul UE' in Bulgaria. In declaratie vor fi trecute sumele vanzarilor din fiecare stat membru al Uniunii Europene, in care au avut loc vanzari intracomunitare de bunuri si servicii la distanta si cota aplicata de TVA. Tot TVA-ul datorat se plateste in Bulgaria. Dupa aceea, Bulgaria regleaza la nivel de stat cu toate celelalte tari din Uniunea Europeana. TVA-ul, colectat in Bulgaria pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, se compenseaza cu TVA-ul colectat in acel stat membru pentru vanzarile in Bulgaria si se plateste diferenta. Astfel, firma din Bulgaria depune o singura declaratie fiscala in 'Regimul UE' si plateste TVA-ul datorat odata pentru toate statele membre ale Uniunii Europene cu exceptia Bulgariei. Perioada pentru declaratia fiscala speciala in 'Regimul UE' este trimestriala si coincide cu trimestrul calendaristic. Pana la sfarsitul lunii, care urmeaza trimestrul calendaristic respectiv, se depune o declaratie in 'Regim UE' si se plateste TVA-ul datorat.
'Regimul UE' este foarte util pentru firmele de comert online. Puteti contacta CONTABIL SRL din Bulgaria pentru aplicarea 'Regimului UE' in Bulgaria in practica.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta