SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

'Regimul UE' pentru vânzările de bunuri și servicii la distanță

05.02.2022

'Regimul UE' pentru vânzările de bunuri și servicii la distanță

Noul 'Regim UE' pentru vânzările intracomunitare de bunuri și servicii la distanță pe teritoriul Uniunii Europene a intrat în vigoare la 01.07.2021.

Dacă o firmă din Bulgaria vinde bunuri și servicii pe teritoriul Bulgariei, această firmă aplică legislația din Bulgaria privind taxa pe valoarea adăugată (TVA). Dacă firma nu este înregistrată ca plătitoare de TVA, firma poate efectua vânzări fără TVA, atâta timp cât valoarea vânzărilor (cifra de afaceri) din ultimele 12 luni calendaristice nu depășește 50 000 leva (BGN). După ce cifra de afaceri depășește 50 000 BGN în perioada de 12 luni calendaristice, firma este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA. Firmele, înregistrate în scopuri de TVA, aplică cota de TVA din Bulgaria, care este de 20%.
Vânzări intracomunitare de bunuri și servicii la distanță înseamnă că o firmă din Bulgaria vinde bunuri și servicii către persoane fizice dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Există un prag de 10 000 € pe an calendaristic, care se referă la suma totală a tuturor vânzărilor la distanță ale unei firme către persoane fizice din toate țările din Uniunea Europeană, fără țara de înregistrare, adică Bulgaria. Dacă valoarea vânzărilor la distanță este sub acest prag, adică este până la 10 000 €, atunci vânzarea bunurilor și a serviciilor la distanță este impozitată conform legislației din Bulgaria. Dacă furnizorul este o firmă, care nu este înregistrată ca plătitoare de TVA, atunci vânzările nu vor fi impozabile cu TVA. Dacă vânzătorul din Bulgaria este o firmă, înregistrată în scopuri de TVA, atunci TVA-ul este datorat în Bulgaria, conform legislației din Bulgaria și se va aplica cota de TVA din Bulgaria de 20%.
Dacă pragul de 10 000 € va fi depășit, adică vânzările la distanță a firmei din Bulgaria către persoane fizice din alte state membre ale UE vor fi peste 10 000 €, după acest moment livrările intracomunitare de bunuri și servicii la distanță nu vor mai fi impozitate conform legislației din Bulgaria. În schimb, TVA-ul va fi datorat în statul membru, în care se află cumpărătorul - persoană fizică, iar firma va trebui să colecteze și să plătească TVA în fiecare stat membru al Uniunii Europene, în care vinde. Firma va fi obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru al Uniunii Europene, în care vinde bunuri și servicii ca persoană juridică nerezidentă și să colecteze și să plătească TVA în țara respectivă conform legislației acestei țări și cotelor de TVA (cota standard sau cota redusă).
Această metodă este incomodă în practică, deoarece vor apărea situații, în care o firmă va trebui să se înregistreze ca plătitoare de TVA în mai multe sau chiar în toate țările membre ale UE, să plătească TVA și să țină contabilitate în fiecare dintre ele. Atunci firma poate aplica regimul nou special de înregistrare în scopuri de TVA 'Regim UE'. Acest regim nou este opțional. Firma se poate înregistra pentru 'Regimul UE', dacă alege. Dacă nu dorește, firma poate să nu se înregistreze în 'Regimul UE' și, în schimb, să se înregistreze în scopuri de TVA în toate țările membre ale Uniunii Europene, în care livrează bunuri și servicii către persoane fizice. 'Regimul UE' este o ușurare, o simplificare și firma se poate înregistra sub acesta opțional și voluntar.
La înregistrarea în 'Regimul UE' firma aplică, de asemenea, legea și cotele de impozitare ale statului membru, în care se află cumpărătorul - persoană fizică. În acest fel, firma operează cu aceeași cotă de TVA ca și toate firmele concurente din toate statele membre ale Uniunii Europene, care vând aceleași bunuri și servicii în aceeași țară. Diferența este, că în 'Regimul UE' firma nu este înregistrată în scopuri de TVA în fiecare stat membru, în care vinde, ci efectuează o singură înregistrare specială în 'Regimul UE' în statul său membru de înființare (Bulgaria). Astfel se depune o singură declarație fiscală în 'Regimul UE' în Bulgaria. În declarație vor fi trecute sumele vânzărilor din fiecare stat membru al Uniunii Europene, în care au avut loc vânzări intracomunitare de bunuri și servicii la distanță și cota aplicată de TVA. Tot TVA-ul datorat se plătește în Bulgaria. După aceea, Bulgaria reglează la nivel de stat cu toate celelalte țări din Uniunea Europeană. TVA-ul, colectat în Bulgaria pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, se compensează cu TVA-ul colectat în acel stat membru pentru vânzările în Bulgaria și se plătește diferența. Astfel, firma din Bulgaria depune o singură declarație fiscală în 'Regimul UE' și plătește TVA-ul datorat o dată pentru toate statele membre ale Uniunii Europene cu excepția Bulgariei. Perioada pentru declarația fiscală specială în 'Regimul UE' este trimestrială și coincide cu trimestrul calendaristic. Până la sfârșitul lunii, care urmează trimestrului calendaristic respectiv, se depune o declarație în 'Regim UE' și se plătește TVA-ul datorat.
'Regimul UE' este foarte util pentru firmele de comerț online. Puteți contacta CONTABIL SRL din Bulgaria pentru aplicarea 'Regimului UE' în Bulgaria în practică.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta