Blog
Rambursarea TVA-ului de la Finantele din Bulgaria
11.04.2018

Cum firmele din Bulgaria, platitoare de TVA, recupereaza TVA-ul de la Agentia Nationala de Venituri- procedura de recuperare explicata in detalii
Situatii, in care dorim recuperarea TVA-ului de la stat sunt de exemplu:
- Firma a facut achizitii din Bulgaria cu TVA si apoi a facut vanzari fara TVA in alta tara din Uniunea Europeana (UE);
- Firma a cumparat marfa din Bulgaria cu TVA si apoi a facut export in afara UE;
- Firma a importat marfa in Bulgaria din afara UE si apoi a vandut bunurile in alta tara din UE;
- Firma se ocupa de constructii.
Decaratia de TVA se depune lunar pana la data de 14 si contine Decontul de TVA, Jurnalele de Vanzari si de Cumparari si declaratia VIES. Facturile de achizitie se declara in Jurnalul de Cumparari cu mai multe detalii - numarul si data facturi, denumirea furnizorului, codul de TVA al furnizorului, valoarea impozabila, TVA-ul, tipul operatiunii si explicatii. Pentru Achizitiile din strainatate se intocmeste Protocol de Achizitie Intracomunitara de bunuri sau de Servicii, care se inregistreaza in Jurnalele de vanzari si de cumparari.
Dupa primirea unei facturi de achizitie, ea trebuie sa fie declarata in Jurnalul de cumparari. In Jurnalul de cumparari se specifica valoarea TVA-ului de recuperat si tipul operatiunii - daca firma doreste recuperarea TVA-ului sau daca nu are drept de deducere sau daca factura este fara TVA. Firma are la dispozitie12 luni sa inregistreze facturile de achizitie in Jurnalul de vanzari. Termenul de 12 luni se refera in principiu de facturile primite din Bulgaria si de declaratiile vamale de import din Bulgaria. In aceeasi perioada de 12 luni pot fi declarate si facturile, primite din strainatate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA, dar aceste facturi nu sunt purtatoare de TVA. In termenul de 12 luni putem sa declaram si facturile extracomunitare de achizitie, pentru care nu se va face import in UE, dar si aceste facturi nu sunt purtatoare de TVA. Cu toate ca avem 12 luni sa declaram facturile, este de preferat ca ele sa fie declarate in acelasi an calendaristic. Noi putem sa le declaram in decontul de TVA si in anul urmator, dar atunci ele vor fi inregistrate in contabilitate pentru impozitul pe profit in anul curent, iar in decontul de TVA in anul urmator. Aceasta nu este valabil pentru facturile, primite de la o firma, platitoare de TVA din alta tara din UE, pentru care trebuie sa intocmim protocol de achizitie intracomunitara de bunuri, in luna in care este emisa factura sau este receptionata marfa sau serviciul.
Pe scurt, pentru facturile de achizitie, pentru care am platit TVA (achizitii din Bulgaria si import la vama din Blgaria) avem 12 luni sa le declaram (dar de preferat pana la sfarsitul anului respectiv). Aceasta inseamna ca noi putem amana declararea facturilor de achizitie si putem alege cand dorim sa le declaram. In momentul, in care declaram factura, noi trebuie sa specificam daca dorim recupararea TVA-ului sau declaram factura ca fiind fara drept de deducere a TVA-ului sau fara TVA. Dupa ce declaram factura nu mai putem sa schimbam alegerea, pe care am facut-o, adica daca dorim sau nu sa deducem TVA-ul din aceasta factura.
Firma poate sa recupeze TVA de la Finante dupa ce a declarat TVA de recuperat. Daca firma a declarat TVA de plata, are obligatia sa-l plateasca pana la data de 14 a lunii urmatoare. Daca in luna urmatoare firma are TVA de recuperat, nu poate sa-l compenseze direct cu TVA-ul de plata din luna precedenta, pentru ca acest TVA a fost scadent inainte de a exista TVA de recuparat.
Exista 2 proceduri de recuparare de TVA - procedura normala si procedura rapida.
- In procedura normala, dupa ce firma a declarat TVA de recuperat, TVA-ul nu se recupereaza imediat. In urmatoarele 2 luni, daca firma declara TVA de plata, acest TVA se compenseaza cu TVA-ul de recuperat. Daca TVA-ul de plata este mai mare declat TVA-ul de recuperat, se plateste diferenta intre TVA-ul de plata si TVA-ul de recuperat si procedura de recuperare se inchide. Daca TVA-ul de plata este mai mic decat TVA-ul de recuperat, atunci nu se plateste TVA, iar diferenta intre TVA-ul de recuperat si TVA-ul de plata ramane sa fie recuperta. Daca firma declara din nou TVA de recuperat, acest TVA se aduna la TVA-ul initial. Daca dupa ce trec cele 2 luni, firma are in continuare TVA necompensat, atunci incepe procedura de rambursare. Rambursarea TVA-ului dureaza pana la 30 de zile. In aceasta perioada Finantele fac un control, in care verifica documentele si dreptul firmei de a recupera TVA-ul. Finantele au voie sa prelungeasca termenul de recuperare, dar nu folosesc acest drept abuziv.
- In procedura rapida, recuperarea TVA-ului se face in termen de 30 de zile dupa depunerea decontului de TVA. Firma are voie sa aplice procedura rapida, daca in ultimele 12 luni peste 30% din vanzarile firmei au fost facute cu cota zero de TVA - adica livrari intracomunitare de bunuri sau de servicii sau export extracomunitar. Nu sunt considerate vanzari cu cota zero de TVA vanzarile unui intermediar in operatiune triunghiulara sau vanzarile cu loc in afara Bulgariei, cu toate ca si aceste vanzari se fac fara TVA. Daca avem voie sa aplicam procedura rapida de recuperare de TVA, aceasta posibilitate o putem alege optional, doar daca cerem, spre deosebire de procedura normala, in care daca am declarat TVA de plata si in urmatoarele 2 luni nu am compensat TVA-ul, Finantele incep procedura de control pentru rambursare de TVA automat si obligatoriu. In procedura rapida, dupa ce expira luna, pana la data de 14 se depune decontul de TVA si in termen de 30 de zile Finantele ramburseaza TVA-ul.
Inainte sa ramburseze TVA-ul Finantele verifica daca firma are datorii neplatite si daca are, compenseaza TVA-ul de recuperat cu datoriile firmei catre Finante.
Dupa control, Finantele ramburseaza TVA-ul foarte repede si doar in leva.
Bineinteles, daca aveti contract de contabilitate cu firma CONTABIL SRL, noi ne vom ocupa de procedura de recuperare a TVA-ului si de controlul fiscal.