SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Cum puteți primi profitul dumneavoastră din companie?

17.10.2023

Cum puteți primi profitul dumneavoastră din companie?

Cum puteți primi profitul dumneavoastră din companie? Când și cum se plătesc dividendele? Se pot plăti dividende în avans?

Dumneavoastră puteți primi un salariu pentru munca dumneavoastră în companie. Salariul este primit de obicei lunar. Problema cu salariul este că asigurările sociale sunt mari; acestea reprezintă aproximativ 53% din suma netă sau puțin peste o treime din suma totală.
O opțiune mult mai bună ar fi să primiți dividende din profit. Dividendele sunt primite pentru investiția dumneavoastră în capitalul companiei. Profitul companiei este calculat pentru un așa-numit an financiar, care coincide cu anul calendaristic. Asta înseamnă că profitul companiei este calculat anual și este determinat după sfârșitul anului.
Deci, după sfârșitul anului, acționarul companiei, care sunteți dumneavoastră, poate ține o adunare generală și decide să distribuie întregul profit sau doar o parte din acesta sub formă de dividende. În acest moment, se calculează un impozit de 5% pe dividende și trebuie să fie plătit administrației fiscale. Apoi puteți depune 95% rămase în contul dumneavoastră bancar personal.

Înainte de închiderea anului, nu aveți un temei legal pentru a efectua această distribuție a profitului. Cu toate acestea, dacă o faceți, va exista un impozit de 5% asupra așa-numitei distribuții ascunse a profitului. Aceasta este, în general, aceeași rată a impozitului ca și pentru dividende. Dacă faceți acest lucru și plătiți acest impozit, compania nu va întâmpina nicio problemă cu administrația fiscală.

Există unele dezavantaje ale distribuției ascunse a profitului. Dacă compania devine insolventă, atunci creditorii ar putea solicita plata nu numai de la companie, dar și de la persoanele care au efectuat astfel de distribuții ascunse fără temei al profitului. De asemenea, dacă compania are unele datorii fiscale, atunci administrația fiscală poate solicita plata impozitelor nu numai de la companie, ci și de la cei care au primit astfel de distribuții ascunse ale profitului.

Următorul dezavantaj este că distribuția ascunsă a profitului va fi contabilizată ca cheltuieli, și prin urmare, rezultatul financiar al companiei va scădea și probabil va deveni negativ. Acest lucru înseamnă că veți raporta o pierdere. Pierderea va fi înregistrată în contabilitate, dar în scopuri fiscale, aceasta nu reprezintă o cheltuială deductibilă.

În cele din urmă, în general, aveți dreptul să primiți un certificat din partea administrației fiscale bulgare pentru impozitul pe dividende pe care l-ați plătit în Bulgaria. Pentru a-l folosi în țara dumneavoastră de origine, când declarați veniturile acolo, puteți aplica convenția de evitare a dublei impuneri. Astfel, puteți deduce dividendele din obligațiile fiscale în țara dumneavoastră de origine ca persoană fizică. Din păcate, această procedură pentru evitarea dublei impuneri nu poate fi aplicată pentru distribuția ascunsă a profitului.

Este în cel mai bun interes al dumneavoastră, ca persoană fizică, să aveți o sursă validă a veniturilor dumneavoastră. Primirea dividendelor din profit este o astfel de sursă legală și origine legală a banilor. S-ar putea să aveți nevoie de aceasta în cazul unui audit fiscal pentru dumneavoastră ca persoană fizică. Altfel, s-ar putea dovedi că nu aveți o origine justificată a banilor.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta