Blog
Salariul mediu a crescut cu peste 10% pentru un an
17.11.2017

Salariul mediu a crescut cu peste 10% in Bulgaria pentru un an, cele mai bine platite sectoarele, diferenta intre regiunile si structura tarii
Dupa ce INS a afisat ultimele date privind nivelul salariilor in Bulgaria, s-a clarificat faptul ca in ultimele douasprezece luni salariul lunar brut mediu in Bulgaria a crescut cu 11,5%, ajungand in luna septembrie la 1064 leva. Acest proces este influentat, pe de o parte, de deficitul de cadre calificate, pentru care mediul de afaceri este in concurenta tot mai mare, iar pe de alta parte - cresterea administrativa a salariului minim si a asigurarilor din partea guvernului, fapt care influenteaza indirect salariile in general.
Traditional, unul dintre sectoarele in care cresterea si respectiv salariile medii sunt cele mai mari, este sectorul IT. Acolo, salariul mediu pentru luna a 9-a din an, este putin sub 2400 leva.
Cresterea extraordinar de mare a constructiilor, pe de alta parte, influenteaza veniturile din sectorul "Operatii cu imobiliare". Acolo cresterea veniturilor depaseste cu mult media pe tara - insumand cca. 17%. O asemenea crestere a veniturilor medii exista si in asa zisul sector "Alte activitati" in care intra activitatea ONG-urilor precum si a numeroaselor servicii personale cu patent legate cu diferite reparatii si activitati precum ateliere tip "Nufarul" , saloane de coafura etc.
Ca si de obicei, exista o divergenta mare in venituri in diferitele regiuni ale tarii. Daca in Sofia salariul mediu in septembrie ajunge la 1427 leva, in Vidin ramane 675 leva, in Ruse - 859 leva.
Printre districtele cu salariu lunar mediu de peste 1000 leva se numara Vratsa, Razgrad, Varna si Stara Zagora. Inafara de Vidin, cu cele mai mici niveluri ale salariului brut, sub 800 leva lunar sunt Silistra, Blagoevgrad, Kyustendil, Pernik si Kardzhali.
Numarul salariatilor la nivel de tara se mentine si este de cca. 2 mil. 300 mii de persoane. Acestea sunt persoanele care lucreaza cu contract de munca cu angajatorii. Se modifica, insa, structura fortei de munca. Scade numarul celor ocupati in mediul privat in schimb creste numarul de ocupati in administratie si in sectorul public.