SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Consiliul monetar in Bulgaria

14.12.2016

Consiliul monetar in Bulgaria

Consiliul monetar in Bulgaria a fost introdus de FMI in anul 1997 dupa care leva bulgareasca este legata de euro a adus stabilitate financiara

Consiliul monetar a fost introdus in Bulgaria la data de 01.07.1997 dupa o criza economica puternica, de fapt o catastrofa financiara, in care mai multe banci comerciale au dat faliment si tara a trecut prin hiperinflatie. Consiliul monetar a fost introdus cu forta din partea Fondului Monetar International (FMI) si este un succes evident, care a dus Bulgaria spre stabilitate financiara si crestere economica.

Initial cursul valutar a fost 1 DEM = 1000 leva (DEM a fost marca germana), apoi s-a facut asa numita "denominare" dupa care 1 leva s-a echivalat cu o marca germana. Dupa ce s-a introdus euro si marca germana nu a mai existat, cursul levei s-a stabilit la 1 euro = 1,95583 leva, acelasi curs la care si marca germana a fost convertita in euro.

Consiliul monetar este condus dupa urmatorul principiu: Banca Nationala a Bulgariei este obligata sa mentina rezerve in euro si poate sa emita leve doar daca sunt acoperite integral (de fapt si plus o marja de siguranta) cu euro. Astfel toate levele in circulatie sunt acoperite cu euro. Banca Nationala a Bulgariei schimba nelimitat si neconditionat leva in euro si euro in leva dupa cursul fix si de fapt Banca Nationala a Bulgariei poate sa schimbe si toate levele in circulatie.

Cu toate ca orice persoana se poate duce la Banca Nationala si sa schimbe leva in euro, practic aceste tranzactii sunt facute cel mai mult intre Banca Natioana si bancile comerciale, asa ca in bancile comerciale si birourile de schimb valutar exista diferenta intre pretul "cumpara" (in jur de 1,95 leva) si "vinde" (in jur de 1,96 leva pentru 1 euro).

Cursul fix de 1 euro = 1,95583 leva este stabilit prin lege.

Practic in Bulgaria nu exista diferenta intre euro si leva.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta