SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

CMR - Scrisoare de transport - SC Contabil SRL - Infiintare ...

19.01.2017

CMR - Scrisoare de transport - SC Contabil SRL - Infiintare ...

CMR este scrisoare internationala de transport, contine 24 de casute, instructiuni de completare, continutul fiecarei casute, ajutor de completare

CMR - Scrisoare de transport

Casuta 1 - Expeditor (denumire, adresa, tara) – Denumirea si adresa completa a expeditorului marfii.

Casuta 2 – Destinatar (denumire, adresa, tara) - Denumirea si adresa completa a destinatarului marfii.

Casuta 3 - Locul incarcarii (locul, tara, data) – Data si locul preluarii marfii de catre transportator. Se recomanda precizarea orei la care vehiculul a sosit la locul incarcarii, precum si ora plecarii. Aceste mentiuni sunt utile in cazul imobilizarii prelungite a vehiculului, din vina expeditorului, pentru eventualele plati suplimentare cerute de transportator.

Casuta 4 – Locul descarcarii (locul, tara) - Locul prevazut pentru livrarea marfii. Se recomanda sa se solicite expeditorului comunicarea orei exacte de deschidere a depozitului/depozitelor unde trebuie livrata marfa. O asemenea precizare poate permite evitarea unei asteptari inutile si costisitoare a transportatorului in cazul in care acesta ajunge la destinatie cand depozitul este inchis.

Casuta 5 - Documente anexate – Lista documentelor predate transportatorului de catre expeditorul marfii (de exmplu: „packing list“ – lista coletelor, certificatele de origine ale marfurilor etc).

Casutele 6 - 12 cuprind descrierea uzuala a marfurilor transportate, inclusiv, daca este cazul, indicatiile speciale privind marfurile periculoase.

Casuta 13 – Instructiuni speciale ale expeditorului marfii. Daca este necesar, expeditorul poate preciza anumite instructiuni referitoare la formalitatile vamale, interdictia de transbordare a marfii, asigurarea marfii etc.

Casuta 14 – Indicatii privitoare la valoarea diferitelor plati referitoare la contractul de transport stabilit si a partii care trebuie sa efectueze plata. Daca transportatorul nu vrea sa precizeze valoarea exacta a sumelor datorate, este recomandat sa precizeze macar cine trebuie sa efectueze plata.

Casuta 15 – Indicarea sumei rambursate de catre destinatar si care trebuie incasata de catre transportator la livrarea marfii. Conform Conventiei CMR (art. 21) transportatorul este obligat sa plateasca expeditorului marfii exact suma pe care o are de platit destinatarul, daca aceasta suma nu a fost incasata la primirea marfii.

Casuta 16 - Operator de transport (denumire, adresa, tara) – Numele, adresa exacta a transportatorului si alte referinte considerate necesare.

Casuta 17 - Operatori de transport succesivi (denumire, adresa, tara) – Transportator(i) succesiv(i). Casuta este destinata cazurilor in care transportarea marfii este efectuata de catre mai multi transportatori care se succeda.

Casuta 18 – Observatii ale transportatorului in momentul preluarii marfii (numarul coletelor, marcarea si numerotarea acestora, starea aparenta a marfii si a ambalajului etc). Acestea trebuie validate de catre expeditorul marfii, altfel nu vor fi luate in considerare.

Casuta 19 – Conventiile speciale stabilite intre expeditorul marfii si transportator (valoarea declarata a marfii si suma reprezentand un interes deosebit la livrare, termenul convenit pentru livrare, posibilitatea de a folosi vehicule deschise si fara prelata, utilizarea paletilor, indicarea persoanei care raspunde de incarcare, amarare si descarcare, acceptarea transportarii cu feribotul, jurisdictia aplicabila etc).

Casuta 20 – Indicatii privitoare la valoarea diferitelor plati referitoare la contractul de transport stabilit si a partii care trebuie sa efectueze plata. Daca transportatorul nu vrea sa precizeze valoarea exacta a sumelor datorate, este recomandat sa precizeze macar cine trebuie sa efectueze plata.

Casuta 21 – Locul si data intocmirii scrisorii CMR.

Casuta 22 – Semnatura sau stampila expeditorului marfii.

Casuta 23 – Semnatura sau stampila transportatorului.

Casuta 24 – Semnatura si stampila destinatarului confirmand livrarea marfii, indicarea locului, a datei si a orei de sosire a vehiculului la locul livrarii precum si ora plecarii acestuia dupa descarcare. Aceste precizari sunt utile in cazul imobilizarii prelungite a vehiculului de catre destinatarul marfii, pentru eventualele plati suplimentare cerute de transportator.

CMR 

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta