SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Alegerile in Bulgaria

27.03.2017

Alegerile in Bulgaria

Prezentarea sistemului politic si fiscal in Bulgaria, politica externa este reorientata spre NATO si Uniune Europeana, alegerile in Bulgaria

In anul 1996 si in inceputul anului 1997 Bulgaria a suferit o criza politica, financiara, economica sau mai degraba o catastrofa. Mai multe banci comerciale au dat faliment, a fost hiperinflatie, iar leva bulgareasca s-a devalorizat pana la 1 dolar = 3000 leva. Pentru toate masinile si toate magazinele se plateau obligatoriu "asigurari" la cateva structuri mafiote.

Oamenii au iesit in strada masiv la proteste si au schimbat sistemul politic.

Clasa noua politica a reorientat politica externa spre NATO si Uniunea Europeana. Fondul Monerar International a introdus in Bulgaria un sistem financiar - consiliu monetar dupa care cursul levei bulgaresti este fix: 1 leva = 1 marca germana. Dupa ce marca germana s-a convertit in euro la cursul 1 euro = 1,95583 marci, la acelasi curs s-a convertit si leva bulgareasca: 1 euro = 1,95583 leva. Cursul este valid si acum si nu a fost modificat niciodata timp de 20 de ani. Banca Nationala a Bulgariei schimba nelimitat si neconditionat leva in euro si euro in leva dupa acest curs. Banca Nationala a Bulgariei are rezerve suficiente in euro, care acopera toate levele din circulatie. Consiliul monetar ii impune guvernului disciplina financiara.

In urma crizei financiare in Bulgaria s-a introdus legislatia fiscala, care este in vigoare si pana acum si niciodata nu a fost modificata brusc. Toate schimbrile dupa aceea au fost mici, se fac atent, si intotdeauna sunt spre bine. Se creaza impresia ca in Bulgaria niciodata nu se schimba nimic, iar toate reformele sunt indrumate in aceeasi directie. Intre partidele politice exista consens si fundamentele fiscale si economice raman constante. Toate dezbaterile politice fiscale se refera la subiecte marunte. In general legislatia fiscala este simplificata si neutra, se aplica reguli generale pentru toti, nu exista exceptii si portite. In Bulgaria Finantele isi fac bine treaba si economia neagra este in scadere. Legislatia fiscala se respecta, la Finante nu exista coruptie, dar si persoanele fizice au controale fiscale pentru originea banilor.

Impozitul pe profit de 10%, si impozitul pe venit de 10% pentru persoanele fizice au fost introduse de fapt de un guvern, in care a fost in coalitie si Partidul Socialist Bulgar. Partidul socialist a condus tara si dupa aceea si nu a propus niciodata sa mareasca impozitele. Toate partidele stiu ca cresterea impozitelor va duce la scaderea veniturilor la stat si la criza economica. Stanga din Bulgaria nu este chiar stanga si nu doreste sa creasca impozitele.

Dupa criza din anul 1997 de fapt stanga nu a revenit niciodata si populatia voteaza mereu masiv pentru dreapta si partidul socialist nu a castigat alegerile dupa aceea. Bulgaria a avut un presedinte - socialist, dar rolul presedintelui este doar simbolic si ceremonial. Presedintele actual, cu toate ca a fost sprijinit de partidul socialist, de fapt nu este membrul partidului, iar sub 50% din voturile pentru el au venit de socialisti.

Asa ca din nou la alegerile parlamentare in Bulgaria nu s-a intamplat si nu s-a schimbat nimic, a castigat dreapta, acelasi prim ministru, iar guvernul va fi format din nou de o coalitie, in care totul se negociaza si nimic nu se schimba. In politica nu sunt surprize, este plictisitoare.

 Rezultatul - in Bulgaria in mod normal anul fiscal bugetar se termina cu exces nu cu deficit. Datoria externa este un procent mic din PIB, iar cand o firma cere recuperare de TVA, TVA-ul chiar se recupereaza.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta