SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Termenele pentru depunerea declaratiei anuale fiscale in Bulgaria

23.01.2022

Termenele pentru depunerea declaratiei anuale fiscale in Bulgaria

A fost anulata taxa pentru depunerea situatiilor financiare anuale la Registrul Comertului pentru rapoartele din anul 2021 si anii urmatori

Conform Legii Contabilitatii, toate firmele sunt obligate sa tina contabilitate. Aceasta obligatie o au toti comerciantii in sensul Codului comercial, cum ar fi intreprinderile individuale, societatile cu raspundere limitata, societatile pe actiuni si altele.

Firmele din Bulgaria au 3 obligatii principale in legatura cu raportarea anuala:

 • depunerea unui raport anual la Institutul National de Statistica;
 • depunerea unei declaratii anuale fiscale la Agentia Nationala de Venituri (Finante);
 • publicarea situatiilor financiare anuale la Registrul Comertului.

Firmele, care nu au desfasurat activitate, pot sa depuna la Registrul Comertului o declaratie ca nu au desfasurat activitate. Aceasta inseamna ca nu au realizat nici un venit, dar si nici o cheltuiala pe parcusrul anului. Pentru aceasta declaratie nu se plateste nici o taxa. Declaratia este valabila si pentru anii urmatori. Daca in anii urmatori firma nu desfasoara activitate in continuare, nu mai este obligata sa depuna declaratia din nou. In cazul, in care firma a declarat la Registrul Comertului ca nu desfasoara activitate, societatea nu este obligata sa depuna declaratia anuala fiscala la Agentia Nationala de Venituri. Obligatia de a prezenta raportul anual la Institutul National de Statistica nu este anulata, iar la Institutul National de Statistica firma trebuie sa declare ca nu a desfasurat activitate.

Raportul anual la Institutul National de Statistica se depune pana la data de 30 iunie a anului urmator.
Declaratia anuala fiscala se depune la Agentia Nationala de Venituri pana la data de 30 iunie a anului urmator, dar doar dupa ce raportul anual a fost depus la Institutul National de Statistica. Numarul de inregistrare al raportului la Institutul National de Statistica este indicat in declaratia anuala fiscala. Declaratia anuala fiscala nu poate fi depusa inainte de 1 martie, adica ea poate fi depusa doar intre 1 martie si 30 iunie.
Pana la data de 30 iunie trebuie platit si impozitul pe profit anual de 10%. Daca in cursul anului a fost platit impozit pe profit in avans (impozit anticipat), atuci pana la data de 30 iunie se plateste diferenta.

Situatiile financiare anuale se publica la Registrul Comertului pana la data de 30 septembrie a anului urmator. De la inceputul anului 2022 (pentru rapoartele pentru anul 2021) la Registrul Comertului nu se plateste taxa pentru declararea situatiilor financiare anuale.

Situatiile financiare anuale contin in general urmatoarele componente:

 • bilantul contabil;
 • contul de profit si pierdere;
 • situatia modificarilor capitalului propriu;
 • situatia fluxurilor de numerar;
 • anexa, care contine o referinta la politica contabila, raport pentru mijloacele fixe, nota explicativa si altele.

Informatiile cele mai utile sunt cuprinse in Contul de profit si pierdere.

Microintreprinderile pot publica la Registrul Comertului o forma prescurtata a situatiilor financiare anuale.
Microintreprinderile sunt intreprinderi, care nu indeplinesc cel putin doua dintre urmatoarele criterii:

 • valoarea activelor - mai mare de 700 000 de leva (BGN);
 • venituri din vanzari fara TVA - mai mari de 1 400 000 de leva (BGN);
 • personal - peste 10 angajati.

Microintreprinderile pot publica la Registrul Comertului o versiune prescurtata a Situatiilor Financiare Anuale, care consta doar dintr-un bilant prescurtat. Bilantul contabil prescurtat contine informatii doar cu privire la sectiunile principale de active si pasive. Bilantul contabil prescurtat nu contine informatii suficiente pentru un utilizator extern de informatii contabile, din care sa-si faca o idee despre situatia financiara a firmei.

Raportul financiar anual al societatii se semneaza de catre contabilul, care l-a intocmit (persoana fizica sau administratorul unei firme de contabilitate) si de catre administratorul societatii. Raportul financiar anual nu trebuie stampilat de catre societate si nici de catre firma de contabilitate.
Situatiile financiare anuale ale unei societati cu raspundere limitata trebuie aprobate de Adunarea Generala a Asociatilor, dar procesul verbal al adunarii generale nu trebuie depus la Registrul Comertului. In schimb, se depune o declaratie pentru tipul de intreprindere, doar daca intreprinderea este o intreprindere micro, mica sau mijlocie.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta