SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Termenele pentru depunerea declarației anuale fiscale în Bulgaria

23.01.2022

Termenele pentru depunerea declarației anuale fiscale în Bulgaria

A fost anulată taxa pentru depunerea situațiilor financiare anuale la Registrul Comerțului pentru rapoartele din anul 2021 și anii următori.

Conform Legii Contabilității, toate firmele sunt obligate să țină contabilitate. Această obligație o au toți comercianții în sensul Codului comercial, cum ar fi întreprinderile individuale, societățile cu răspundere limitată, societățile pe acțiuni și altele.

Firmele din Bulgaria au 3 obligații principale în legătură cu raportarea anuală:

  • depunerea unui raport anual la Institutul Național de Statistică;
  • depunerea unei declarații anuale fiscale la Agenția Națională de Venituri (Finanțe);
  • publicarea situațiilor financiare anuale la Registrul Comerțului.

Firmele, care nu au desfășurat activitate, pot să depună la Registrul Comerțului o declarație că nu au desfășurat activitate. Aceasta înseamnă că nu au realizat nici un venit, dar și nici o cheltuială pe parcursul anului. Pentru această declarație nu se plătește nici o taxă. Declarația este valabilă și pentru anii următori. Dacă în anii următori firma nu desfășoară activitate în continuare, nu mai este obligată să depună declarația din nou. În cazul, în care firma a declarat la Registrul Comerțului că nu desfășoară activitate, societatea nu este obligată să depună declarația anuală fiscală la Agenția Națională de Venituri. Obligația de a prezenta raportul anual la Institutul Național de Statistică nu este anulată, iar la Institutul Național de Statistică firma trebuie să declare că nu a desfășurat activitate.

Raportul anual la Institutul Național de Statistică se depune până la data de 30 iunie a anului următor.
Declarația anuală fiscală se depune la Agenția Națională de Venituri până la data de 30 iunie a anului următor, dar doar după ce raportul anual a fost depus la Institutul Național de Statistică. Numărul de înregistrare al raportului la Institutul Național de Statistică este indicat în declarația anuală fiscală. Declarația anuală fiscală nu poate fi depusă înainte de 1 martie, adică ea poate fi depusă doar între 1 martie și 30 iunie.
Până la data de 30 iunie trebuie plătit și impozitul pe profit anual de 10%. Dacă în cursul anului a fost plătit impozit pe profit în avans (impozit anticipat), atunci până la data de 30 iunie se plătește diferența.

Situațiile financiare anuale se publică la Registrul Comerțului până la data de 30 septembrie a anului următor. De la începutul anului 2022 (pentru rapoartele pentru anul 2021) la Registrul Comerțului nu se plătește taxă pentru declararea situațiilor financiare anuale.

Situațiile financiare anuale conțin în general următoarele componente:

  • bilanțul contabil;
  • contul de profit și pierdere;
  • situația modificărilor capitalului propriu;
  • situația fluxurilor de numerar;
  • anexa, care conține o referință la politica contabilă, raport pentru mijloacele fixe, notă explicativă și altele.

Informațiile cele mai utile sunt cuprinse în Contul de profit și pierdere.

Microîntreprinderile pot publica la Registrul Comerțului o formă prescurtată a situațiilor financiare anuale.
Microîntreprinderile sunt întreprinderi, care nu îndeplinesc cel puțin două dintre următoarele criterii:

  • valoarea activelor - mai mare de 700 000 de leva (BGN);
  • venituri din vânzări fără TVA - mai mari de 1 400 000 de leva (BGN);
  • personal - peste 10 angajați.

Microîntreprinderile pot publica la Registrul Comerțului o versiune prescurtată a Situațiilor Financiare Anuale, care constă doar dintr-un bilanț prescurtat. Bilanțul contabil prescurtat conține informații doar cu privire la secțiunile principale de active și pasive. Bilanțul contabil prescurtat nu conține informații suficiente pentru un utilizator extern de informații contabile, din care să-și facă o idee despre situația financiară a firmei.

Raportul financiar anual al societății se semnează de către contabilul, care l-a întocmit (persoană fizică sau administratorul unei firme de contabilitate) și de către administratorul societății. Raportul financiar anual nu trebuie ștampilat de către societate și nici de către firma de contabilitate.
Situațiile financiare anuale ale unei societăți cu răspundere limitată trebuie aprobate de Adunarea Generală a Asociaților, dar procesul verbal al adunării generale nu trebuie depus la Registrul Comerțului. În schimb, se depune o declarație pentru tipul de întreprindere, doar dacă întreprinderea este o întreprindere micro, mică sau mijlocie.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta