SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Bani in numerar - controale fiscale pentru banii in casieria firmei

16.01.2022

Bani in numerar - controale fiscale pentru banii in casieria firmei

Controale fiscale de la administratia fiscala pentru banii in numerar in casieria firmei si pentru plata impozitului pe dividende

Excesul de numerar in casieria unei firme din Bulgaria

Dividende

Un obiectiv principal al fiecarei firme este sa realizeze profit. Scopul proprietarului afacerii este sa obtina profit de la societate.
Profitul firmei este supus impozitului pe profit de 10%.
Profitul se distribuie catre proprietari sub forma de dividende. Dividendele se repartizeaza intre asociati in proportie cu participarea lor in capitalul social. In acest scop, anul financiar (care coincide cu anul calendaristic) trebuie inchis mai intai. Apoi se tine Adunare Generala a asociatilor sau a asociatului unic al capitalului social, prin care se ia decizia de distribuire a dividendelor. Apoi distribuirea dividendelor se declara in doua declaratii fiscale.

Prima dintre ele este o declaratie trimestriala. Declaratia se depune pana la sfarsitul lunii, care urmeaza trimestrul calendaristic, in care s-a luat decizia de distribuire. De exemplu, daca decizia de distribuire a dividendelor a fost luata in decembrie, declaratia va fi depusa si impozitul va fi datorat pana la 31 ianuarie.

A doua este o declaratie anuala, pentru veniturile, platite de catre firma catre persoane fizice in cursul anului. Aceasta declaratie se depune pana la data de 28 februarie a anului urmator.
Distribuirea dividendelor este supusa unui impozit de 5%.

Dividendele sunt o sursa legala de venit pentru persoana care le primeste (asociatul sau asociatul unic al capitalului social). Pentru a dovedi data certa a obtinerea venitului in calitate de persoana fizica, cea mai buna practica este ca societatea sa plateasca dividendele prin transfer bancar.

Distribuire ascunsa a profitului

Distribuirea ascunsa a profitului inseamna ca societatea a efectuat plati in favoarea proprietarilor sai, plati care nu sunt declarate drept dividende. Multi oameni de afaceri cred ca aceste plati pot fi considerate si inregistrate in contabilitate si in declaratiile fiscale ca cheltuieli nedeductibile, dar astfel se evita plata impozitului pe dividende de 5%. Diferenta dintre distribuirea ascunsa a profitului si cheltuiala nedeductibila este ca in caz de distribuire ascunsa a profitului cheltuiala se face in favoarea proprietarilor firmei.

Distribuire ascunsa a profitului poate aparea, de exemplu, daca din contul bancar al firmei se fac plati pentru cheltuieli personale.
Distribuire ascunsa a profitului poate avea loc si in cazul, in care proprietarul firmei decide sa primeasca in avans dividende din profit, de exemplu inaintea sfarsitului anului fiscal. In acest caz, persoanele care au efectuat repartizarea raspund fata de creditori pentru datoriile societatii in solidar cu ea. Motivul este ca, cu toate ca s-a platit impozitul pentru distribuirea ascunsa a profitului, aceasta repartizare nu este facuta conform Codului comercial si dauneaza intereselor creditorilor firmei.
Distribuirea ascunsa a profitului este impozitata cu 5%, la fel ca si dividendele.
Distribuirea ascunsa a profitului se declara in aceleasi doua declaratii fiscale, in care sunt declarate si dividendele.
Mai mult, distribuirea ascunsa a profitului este declarata si in declaratia anuala pentru impozitul pe profit. Daca distribuirea ascunsa a profitului nu va fi declarata in declaratia anuala fiscala, cota de impozitare se majoreaza de la 5% la 20%. Prin urmare, este de preferat ca firmele sa declare aceasta distribuire in mod voluntar si sa nu astepte sa fie sanctionate de catre administratia fiscala.

Bani in numerar (cash)

Incasarile in numerar se primesc, de exemplu, la retragerea numerarului din contul bancar al firmei sau la primirea platilor de la clienti, inregistrate cu bon fiscal de la casa de marcat.
Numerarul in sine nu este un lucru rau, iar compania are dreptul sa tina bani in numerar. Desigur, atunci cand vine controlul fiscal, firma trebuie sa-si poata arata numerarul.
O verificare de catre administratia fiscala a numerarului poate avea loc, de exemplu, daca societatea are datorii neachitate fata de administratia fiscala. Atunci administratia fiscala pune intrebarea: „De ce societatea are datorii catre fisc si in acelasi timp are bani in numerar si de ce nu isi achita datoriile cu numerarul?”.
Administratia fiscala poate observa banii in casierie si atunci cand face control fiscal de rutina.

In fiecare an, firmele depun rapoarte la Institutul National de Statistica, unde se declara bilantul, in care se indica si banii in casierie disponibili. De acolo, administratia fiscala obtine informatii despre companiile cu sume mari de numerar si verifica daca banii sunt intr-adevar disponibili in numerar.
Daca banii nu sunt disponibili in numerar, inseamna ca datele contabile nu corespund cu realitatea.
Acest lucru se poate intampla daca proprietarul firmei a luat banii in numerar fara sa declare distribuirea dividendelor. Aceasta inseamna ca s-a facut o distribuire ascunsa a profitului, care trebuie sa fie impozitata cu cota de 5%. Pentru a impozita distribuirea ascunsa a profitului cu 20%, administratia fiscala trebuie sa dovedeasca faptul ca aceasta distribuire a fost efectuata intr-un an precedent ci nu in anul curent.
In cursul controlului fiscal proprietarul poate sustine ca tocmai a distribuit dividendele in numerar. Banii erau disponibili in casierie, dar s-a facut o repartizare, pentru care nu s-a incheiat inca termenul de declarare, care este pana la sfarsitul lunii, care urmeaza trimestrul calendaristic.

In prezent, plata dividendelor in numerar este permisa daca valoarea dividendelor distribuite conform protocolului de distribuire este pana la 9999 leva (BGN) sau 5000 euro. Distribuirea dividendelor se decide printr-un Proces verbal al Adunarii Generale a Asociatilor. Platile in numerar sunt interzise, daca suma documentului, pe baza caruia se face plata este de 10000 leva (BGN) sau mai mult.
In programul legislativ al guvernului este planificata o modificare legislativa, care va interzice plata dividendelor in numerar.
Apoi, in caz de neconcordante, probabil ca administratia fiscala va putea concluziona ca distribuirea ascunsa a profitului s-a facut in momentul retragerii initiale de bani din contul bancar si firma va putea fi sanctionata cu impozit de 20%.
Pentru contribuabilii corecti, aceasta modificare nu va fi o problema, deoarece ei si pana acum si-au primit dividendele prin banca pentru a putea dovedi plata cu un document cu data certa.

Firme cu datorii restante

Administratorul unei societati cu datorii restante fata de creditori, inclusiv administratia fiscala, este obligat sa declare insolventa, dupa care instanta deschide procedura de insolventa si denumeste un administrator judiciar, care in Bulgaria se numeste sindic.
Foarte des, in astfel de firme se descopera ca fostul administrator a retras banii in numerar din contul bancar al firmei. In contabilitatea firmei banii sunt inregistrati in casieria firmei, dar in realitate banii au fost luati de fostul administrator. In acest caz, sindicul se poate indrepta impotriva fostului administrator ca persoana fizica.
Daca administratorul unei societatii, intrate in incapacitate de plata, nu declara insolventa in instanta, acesta poate fi tras la raspundere penala pentru nedeclararea insolventei. Daca administratorul a luat si bani de la firma, el poate fi acuzat si pentru prejudicierea intereselor creditorilor prin retragerea de numerar in interes propriu.

 

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta