SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Marja de profit

13.01.2017

Marja de profit

Vanzare-cumprare masinii in Bulgaria la marja de profit pentru bunuri second hand, conditii de aplicare a regimul margei si exceptii

Regimul marjei de profit se poate aplica pentru orice bun - second hand, dar se aplica de obicei pentru autoturisme. Aplicand acest regim, o firma (numita dealer), poate sa vanda masini catre persoane fizice sau catre firme - neplatitoare de TVA si sa calculeze TVA-ul doar pe marja de profit, adica pe diferenta intre pretul de vanzare si pretul de achizitie.

Exemplu: Firma cumpara o masina de la un dealer din Germania la pret de 5000 de euro si o vinde catre o persoana fizica cu 6000 de euro. TVA-ul se plateste pentru diferenta intre pretul de vanzare si de achizitie (6000 si 5000 de euro), adica TVA-ul in Bulgaria de 20% va fi:

TVA = 20% (6000 - 5000) euro = 200 euro.

Firma emite factura de vanzare catre cumparator in valoare de 6000 de euro, care include si TVA-ul de 200 de euro, dar TVA-ul nu se trece in factura.

 

Regimul margei de profit poate fi aplicat doar daca sunt indeplinite anumite conditii. Mai exact achizitia trebuie sa fie facuta de la:

  • o persoana fizica sau
  • o firma neplatitoare de TVA sau
  • un alt dealer, care a trecut in factura ca aplica regimul marjei de profit pentru bunuri second hand.

Acest dealer, la randul lui a cumparat masina de la o persoana fizica, de la o firma - neplatitoare de TVA sau de la un alt dealer. Asa la fiecare etapa se adauga TVA pentru marja de profit. Nu se impoziteaza cu TVA doar prima vanzare, in care o persoana fizica a vandut masina catre primul dealer.

Nu se poate aplica acest regim daca masina este cumparata cu achizitie intracomunitara, deoarece atunci furnizorul a aplicat cota zero de TVA la vanzare si a recuperat TVA-ul, platit la achizitia masinii.

Firmele, care incearca sa profite de regimul marjei de profit si sa-l aplice atunci cand nu au voie, sunt prinse de Finante destul de repede.

Lasati un comentariu
(aceasta nu este forma de contact, pentru contact: apasati aici)

Daca doriti sa fiti contactat de noi, completati datele dvs. de contact. Este optional. Datele de contact nu vor fi publicate pe site.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta