SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Livrare intracomunitara de bunuri - documente justificative

24.11.2020

Livrare intracomunitara de bunuri - documente justificative

Ce documente justificative de transport trebuie sa avem pentru a aplica cota zero de TVA pentru livrare intracomunitara de bunuri?

Regulile noi pentru justificarea livrarilor intracomunitare de bunuri din anul 2020

Livrarea intracomunitara de bunuri reprezinta vanzarea bunurilor catre firma din alta tara din Uniunea Europeana, care este inregistrata in scopuri de TVA si cand transportul incepe din Bulgaria si se finalizeaza in tara respectiva.

Din anul 2020 au fost introduse solicitari noi la nivel european pentru a justifica livrarea intracomunitara de bunuri pentru a aplica cota zero de TVA. Aceste solicitari necesita ca livrarea bunurilor sa fie confirmata de doua persoane independente, altele decat vanzatorul si cumparatorul. Daca transportul este efectuat de vanzator sau de cumparator, atunci nu vom avea confirmare de catre o persoana independenta. Aceasta inseamna ca daca transportul este efectuat de vanzator sau de cumparator, va fi foarte greu sa dovedim dreptul de a aplica cota zero de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri.
Trebuie sa mai stabilim care parte a organizat transportul – vanzatorul sau cumparatorul. In ambele variante documentele necesare sunt aceleasi, dar daca transportul a fost organizat de cumparator, atunci trebuie sa mai avem si declaratie de primire a bunurilor, semnata de cumparator.

Pentru confirmarea transportului sunt necesare doua din urmatoarele documente:

1. Primul document necesar este:

 • CMR-ul de la firma de transport, firma de transport este persoana independenta, transportatorul nu este nici vanzator si nici cumparator sau
 • daca livrarea intracomunitara de bunuri a fost facuta prin firma de curierat, in loc de CMR se prezinta scrisoare de trasura de la firma de curierat si declaratia de primire, semnata de cumparator pentru receptia bunurilor.
  In afara primului document de confirmare – CMR-ul (respectiv scrisoarea de trasura si declaratia de primire), mai este necesara inca o confirmare de la o persoana independenta.


In cazul, in care transportul a fost facut sau platit de cumparator, trebuie sa avem declaratia de primire, semnata de cumparator, CMR (sau scrisoare de trasura) si inca o confirmare.

2. Al doilea document, care confirma livrarea intracomunitara de bunuri, poate fi:

 • Factura de la firma de transport sau de la casa de expeditie, daca firma care a semnat CMR-ul nu este aceeasi, care a emis factura de transport.
 • Ordin de plata de la banca, care dovedeste plata facuta catre firma de transport sau de casa de expeditie – persoana independenta, care confirma plata facuta, este banca.
 • Chitanta pod de la podul Dunarii Giurgiu-Ruse – daca destinatarul este din Romania. Prin chitanta de pod se demonstreaza ca bunurile au traversat podul Dunarii din Bulgaria in Romania. In chitanta trebuie sa fie trecut numarul autovehicului, care este trecut si in CMR. In loc de chitanta de pod putem avea si factura de la bac. Pe chitanta de pod de la Podul Calafat-Vidin nu se tipareste numarul autovehicului si nu poate fi folosita ca dovada ca marfa a trecut din Bulgaria in Romania.
 • Polita de asigurare a bunurilor transportate.
 • Chitanta de la un depozit, daca destinatarul nu receptioneaza bunurile in depozitul sau, ci intr-un depozit temporar.
 • Declaratia de primire, semnata de notar sau de alta autoritate publica.


Este necesar sa se stie care firma organizeaza si care frma plateste transportul – vanzatorul sau destinatarul. Daca destinatarul organizeaza transportul, atunci dovedirea livrarii intracomunitare de bunuri este mai grea.
Daca transportul a fost organizat de cumparator, trebuie sa avem urmatoarele documente:

 • Declaratie de primire pentru receptia bunurilor de la cumparator.
 • CMR sau scrisoare de trasura.
 • Inca un document, primit de la cumparator, de exemplu factura de la firma de transport, ordin de plata de la banca pentru plata transportului sau chitanta de pod.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta