Blog
Nu mai exista impozit pe profit in Romania?
29.01.2017

Cu reforma fiscala Romania vrea sa devena o zona offshore. Au fost introduse noile prevederi, cota de impozitare pentru microintreprinderi.
Acest articol nu se refera la firmele din Bulgaria sau la sistemul fiscal din Bulgaria, ci la impozitul pe venituri in Romania dupa 01.02.2017.
In Romania dupa 01.02.2017 in categoria "microintreprindere" deja se incadreaza toate firmele cu cifra de afaceri anuala sub 500 000 de euro.
Pentru microintreprinderi se introduce o cota de impozitare de 1% sau 3%, dupa cum urmeaza:
- cota de impozitare de 1% pentru microintreprinderile ce au cel putin un salariat;
- cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile care nu au nici macar un salariat.
Am vrea sa dam cateva exemple pentru a intelege mai bine ce inseamna noile prevederi.
Exemplul 1.
O microintreprindere cu cifra de afaceri de 400 000 euro, 1 angajat si profit 50 000 de euro.
Pana acum aceasta microintreprindere trebuia sa plateasca impozit pe profit de 16% sau 8000 euro.
Acum impozitul pe venit va fi de 1% din 400 000 sau 4000 euro.
Exemplul 2.
Firma ALFA SRL cu cifra de afaceri de peste 500 000 de euro si profit 400 000 euro.
Pana acum aceasta firma trebuia sa platesca impozit pe profit de 16% sau 64 000 euro.
Acum firma infiinteaza sau gaseste o microintreprindere, de la care primeste facturi de cheltuieli in valoare de 400 000 de euro si pentru aceasta microintreprindere se plateste impozit pe venit de 3% (daca nu are angajati) sau 12 000 euro.
Firma ALFA SRL isi deduce cheltuiala si nu mai are profit si atunci plateste impozit pe profit zero.
In total impozitul a scazut de la 64 000 euro la 12 000 euro.
Exemplul 3.
Firma BETA SRL cu profit de 2 000 000 euro.
Impozitul de 16% trebuie sa fie 320 000 euro.
Firma infiinteaza sau gaseste 5 microintreprinderi, de la care primeste facturi in valoare de 2 000 000 de euro si astfel profitul firmei BETA SRL se reduce la zero. Cele 5 firme platesc impozit pe venit de 3% in valoare de 60 000 de euro.
Rezultatul este ca impozitul platit se reduce de la 320 000 euro la 60 000 euro.
Microintreprinderile pot sa emita facturi de servicii sau sa intermedieze in achizitiile de marfa sau de materiale, de exemplu sa cumpere marfa de la furnizori si sa o revanda catre firma BETA SRL cu adaos comercial (profit).
Problema.
In exemplele 2 si 3 mai apare o problema, pe care o demonstram cu Exemplul 4:
Exemplul 4.
Firma GAMA SRL are cifra de afaceri de peste 500 000 de euro si vrea sa-si reduca profitul si respectiv impozitul pe profit. Firma GAMA SRL gaseste cateva microintreprinderi ca sa o ajute.
Microintreprinderile poate vor trebui sa emita facturi de vanzare catre firma GAMA SRL cu TVA si sa plateasca TVA-ul la stat. Dupa aceea firma GAMA SRL va trebui sa deduca sau sa recupereze TVA-ul platit la stat.
Exista cateva solutii, din care mentionam doar una.
Se mai face o firma in Bulgaria. Microintreprinderile emit facturi de servicii, marfa etc. catre firma din Bulgaria (fara TVA), iar firma din Bulgaria vinde catre firma GAMA SRL. Astfel TVA-ul nici nu se plateste si nici nu se recupereaza.
Operatiune de tip Romania - Bulgaria - Romania.
Exemplul 5.
Firma DELTA LTD din strainatate a aflat de impozitul pe venituri pentru microintreprinderi in Romania. Firma DELTA LTD in tara ei are profit de 2 000 000 de euro. Firma DELTA LTD pe numele unor persoane infiinteaza 5 firme in Romania. Cele 5 firme emit facturi de servicii catre firma DELTA LTD si platesc impozit pe venit de doar 3 procente.
Inca odata este o problema. Nu se stie daca in tara de unde este firma DELTA LTD facturile din Romania vor fi recunoscute. Dupa ce autoritatile din aceasta tara isi vor da seama ca in Romania se plateste impozit pe profit de doar 3 procente (daca microintreprinderile din Romania nu au cheltuieli, practic profitul firmei este egal cu venitul firmei).
In momentul in care facturile din Romania nu mai vor fi recunoscute in strainatate datorita impozitelor prea mici, Romania va obtine statut de zona offshore.
Atunci, daca aceasta impozitare va fi pastrata, Romania ar putea suferi expulzarea din UE.
De ce se intampla asa?
Asa se intampla pentru ca impozitul pe profit este un impozit direct, iar impozitul pe venit este un impozit indirect. Impozitul pe venit nu se mai practica in UE si este inlocuit de TVA (taxa pe valoarea adaugata). Impozit pe venit exista in Statele Unite ale Americi (SUA) unde se numeste "sales tax", dar sistemul fiscal in SUA este foarte diferit de cel din UE. In SUA nu exista TVA iar impozitarea se bazeaza pe impozitele directe.