SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Nu mai există impozit pe profit în România?

29.01.2017

Nu mai există impozit pe profit în România?

Cu reforma fiscală, România vrea să devină o zonă offshore. Au fost introduse noile prevederi, cota de impozitare pentru microîntreprinderi.

Acest articol nu se referă la firmele din Bulgaria sau la sistemul fiscal din Bulgaria, ci la impozitul pe venituri în România după 01.02.2017.

În România după 01.02.2017 în categoria "microîntreprindere" deja se încadrează toate firmele cu cifra de afaceri anuală sub 500 000 de euro.

Pentru microîntreprinderi se introduce o cotă de impozitare de 1% sau 3%, după cum urmează:

  • cota de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile ce au cel puțin un salariat;
  • cota de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat.

Am vrea să dăm câteva exemple pentru a înțelege mai bine ce înseamnă noile prevederi.

Exemplul 1.

O microîntreprindere cu cifra de afaceri de 400 000 euro, 1 angajat și profit 50 000 de euro.
Până acum această microîntreprindere trebuia să plătească impozit pe profit de 16% sau 8000 euro.
Acum impozitul pe venit va fi de 1% din 400 000 sau 4000 euro.

Exemplul 2.

Firma ALFA SRL cu cifra de afaceri de peste 500 000 de euro și profit 400 000 euro.
Până acum această firmă trebuia să plătească impozit pe profit de 16% sau 64 000 euro.
Acum firma înființează sau găsește o microîntreprindere, de la care primește facturi de cheltuieli în valoare de 400 000 de euro și pentru această microîntreprindere se plătește impozit pe venit de 3% (dacă nu are angajați) sau 12 000 euro.
Firma ALFA SRL își deduce cheltuiala și nu mai are profit și atunci plătește impozit pe profit zero.
În total impozitul a scăzut de la 64 000 euro la 12 000 euro.

Exemplul 3.

Firma BETA SRL cu profit de 2 000 000 euro.
Impozitul de 16% trebuie să fie 320 000 euro.
Firma înființează sau găsește 5 microîntreprinderi, de la care primește facturi în valoare de 2 000 000 de euro și astfel profitul firmei BETA SRL se reduce la zero. Cele 5 firme plătesc impozit pe venit de 3% în valoare de 60 000 de euro.
Rezultatul este că impozitul plătit se reduce de la 320 000 euro la 60 000 euro.
Microîntreprinderile pot să emită facturi de servicii sau să intermedieze în achizițiile de marfă sau de materiale, de exemplu să cumpere marfă de la furnizori și să o revândă către firma BETA SRL cu adaos comercial (profit).

Problema.
În exemplele 2 și 3 mai apare o problemă, pe care o demonstrăm cu Exemplul 4:

Exemplul 4.

Firma GAMA SRL are cifra de afaceri de peste 500 000 de euro și vrea să-și reducă profitul și respectiv impozitul pe profit. Firma GAMA SRL găsește câteva microîntreprinderi ca să o ajute.
Microîntreprinderile poate vor trebui să emită facturi de vânzare către firma GAMA SRL cu TVA și să plătească TVA-ul la stat. După aceea firma GAMA SRL va trebui să deducă sau să recupereze TVA-ul plătit la stat.
Există câteva soluții, din care menționăm doar una.
Se mai face o firmă în Bulgaria. Microîntreprinderile emit facturi de servicii, marfă etc. către firma din Bulgaria (fără TVA), iar firma din Bulgaria vinde către firma GAMA SRL. Astfel TVA-ul nici nu se plătește și nici nu se recuperează.

Operațiune de tip România - Bulgaria - România.

Exemplul 5.

Firma DELTA LTD din străinătate a aflat de impozitul pe venituri pentru microîntreprinderi în România. Firma DELTA LTD în țara ei are profit de 2 000 000 de euro. Firma DELTA LTD pe numele unor persoane înființează 5 firme în România. Cele 5 firme emit facturi de servicii către firma DELTA LTD și plătesc impozit pe venit de doar 3 procente.
Încă odată este o problemă. Nu se știe dacă în țara de unde este firma DELTA LTD facturile din România vor fi recunoscute. După ce autoritățile din această țară își vor da seama că în România se plătește impozit pe profit de doar 3 procente (dacă microîntreprinderile din România nu au cheltuieli, practic profitul firmei este egal cu venitul firmei).
În momentul în care facturile din România nu mai vor fi recunoscute în străinătate datorită impozitelor prea mici, România va obține statut de zonă offshore.
Atunci, dacă această impozitare va fi păstrată, România ar putea suferi expulzarea din UE.

De ce se întâmplă așa?
Așa se întâmplă pentru că impozitul pe profit este un impozit direct, iar impozitul pe venit este un impozit indirect. Impozitul pe venit nu se mai practică în UE și este înlocuit de TVA (taxa pe valoarea adăugată). Impozit pe venit există în Statele Unite ale Americii (SUA) unde se numește "sales tax", dar sistemul fiscal în SUA este foarte diferit de cel din UE. În SUA nu există TVA, iar impozitarea se bazează pe impozitele directe.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta