SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Cât este impozitul pe dividende în Bulgaria și cum se plătește?

23.03.2025

Cât este impozitul pe dividende în Bulgaria și cum se plătește?

Impozitul pe dividende în Bulgaria este de 5% și se plătește trimestrial. Dividende în avans - mai multe detalii.

Cota impozitului pe profit în Bulgaria este de 10%. Profitul reprezintă diferența dintre venituri și cheltuieli. Acesta este reținut de companie la plata dividendelor, după care compania transferă impozitul reținut la buget.
Profitul firmei este diferența între venituri și cheltuieli. În Bulgaria se aplică direct standardele internaționale de contabilitate. Perioada de raportare în Bulgaria este anul calendaristic. Aceasta înseamnă că firma își formează profitul abia după închiderea anului financiar și abia după aceea se poate calcula profitul și se pot distribui dividende.

Hotărârea AGA decide distribuirea profitului societății ca dividende. Impozitul pe dividende se plătește în luna care urmează trimestrului calendaristic în care s-a luat decizia de distribuire. De exemplu, dacă decizia de distribuire a dividendelor a fost luată în luna februarie, atunci impozitul pe dividende se plătește până la sfârșitul lunii aprilie.

Exemplu. Iată impozitele pentru un profit de 1.000 euro.

  1. Impozitul pe profit:
  • Profit: 1.000 euro
  • Cota de impozitare: 10%
  • Impozit pe profit = 1.000 euro × 10% = 100 euro
  1. Impozitul pe dividende:
  • După plata impozitului pe profit, rămân 900 euro (1.000 euro - 100 euro)
  • Dacă întreaga sumă este distribuită ca dividende:
    Suma de distribuit: 900 euro
    Cota de impozitare pe dividende: 5%
    Impozit pe dividende = 900 euro × 5% = 45 euro

Rezumat:

  • Impozit pe profit: 100 euro
  • Impozit pe dividende: 45 euro
  • Total impozite: 145 euro
  • Suma netă de primit: 855 euro

Astfel, din profitul inițial de 1.000 euro, după plata tuturor impozitelor, asociații vor primi 855 euro ca sumă netă (dividende nete).

Dividende în avans

Impozitul pe dividende se plătește după ce firma are profit, iar profitul se calculează pentru un an calendaristic. Impozitul pe profit este de 10%, iar impozitul pe dividende este de 5%.

Dacă plătiți dividende în avans, de fapt nu plătiți dividende, ci luați bani de la firmă fără justificare. Aceasta se numește distribuire ascunsă a profitului și se impozitează cu același impozit de 5% ca și dividendele. Declarațiile fiscale care se depun pentru dividende și pentru distribuirea ascunsă a profitului sunt identice.

Din punctul de vedere al Finanțelor, firma a plătit impozitul de 5%. Problemele cu distribuirea ascunsă a profitului sunt următoarele:

  • Teoretic, este posibil ca creditorii firmei să ceară plata de la persoana care a luat bani de la firmă fără justificare. Aceasta se poate întâmpla dacă firma nu-și plătește datoriile și intră în insolvență. Atunci instanța numește un administrator special, numit sindic, care are rolul să recupereze creanțele firmei, inclusiv din distribuirea ascunsă a profitului. Atunci sindicul ar putea să ceară restituirea sumelor.
  • Dacă firma are datorii la Finanțe, dar a făcut și distribuire ascunsă a profitului, atunci persoanele care au făcut distribuirea ascunsă a profitului răspund solidar cu firma în fața Finanțelor pentru datoriile firmei.
  • Pentru distribuirea ascunsă a profitului nu se poate obține de la Finanțe un Certificat pentru plata impozitului pe dividende în vederea aplicării Convenției de Evitare a Dublei Impuneri.

Dividendele se plătesc prin bancă

Dividendele se plătesc din contul firmei în contul personal.
Legea interzice atât plata dividendelor, cât și distribuirea ascunsă a profitului în numerar. Distribuirea ascunsă a profitului înseamnă că s-a efectuat o plată sau o retragere în numerar pentru un asociat sau asociatul unic al capitalului social, sau o plată în favoarea acestuia care nu este legată de activitatea firmei. Interdicția include atât plățile în numerar, cât și retragerile de pe un cont bancar sau de la un bancomat.
Modalitatea corectă de a efectua aceste plăți este din contul firmei în contul personal al asociatului sau al asociatului unic al capitalului social, pentru care se va datora impozit de 5%.
Dacă firma are bani în numerar sau bani care sunt deținuți de administrator, firma trebuie să fie pregătită în orice moment, în aceeași zi, să arate banii în numerar la control.
Sancțiunile pentru încălcarea acestor reguli sunt de 50% din sumă în cazul primei încălcări și 100% la următoarele.

Puteți să citiți mai mult aici:
https://www.contabilsrl.com/blog/dividende-cash

Unde se plătește impozitul pe dividende?

Impozitul pe dividende va fi reținut în Bulgaria la o rată de 5% din suma distribuită. Dacă sunteți rezident fiscal în România, este posibil să trebuiască să declarați aceste venituri și în România, în funcție de convențiile de evitare a dublei impuneri între cele două țări.

În ceea ce privește impozitarea dividendelor în România, trebuie să țineți cont de următoarele:

  • Conform convenției de evitare a dublei impuneri dintre România și Bulgaria, impozitul pe dividende plătit în Bulgaria (5%) poate fi creditat în România.
  • În România, cota standard de impozitare a dividendelor este de 10%.
  • Va trebui să declarați dividendele primite din Bulgaria în declarația unică din România și să plătiți diferența de impozit, care în acest caz ar fi de 5% (10% - 5% = 5%).
  • Termenul de depunere a declarației unice și de plată a impozitului este până la data de 25 mai a anului următor celui în care ați primit dividendele.

Este important să consultați un contabil sau un consultant fiscal din România pentru a vă asigura că respectați toate obligațiile fiscale în calitate de rezident fiscal român.

Cum puteți primi profitul dumneavoastră din companie?

Dumneavoastră puteți primi un salariu pentru munca dumneavoastră în companie. Salariul este primit de obicei lunar. Problema cu salariul este că asigurările sociale sunt mari; acestea reprezintă aproximativ 53% din suma netă sau puțin peste o treime din suma totală. Va fi mai avantajos să primiți remunerație pe contract de administrare în loc de dividende, în cazul în care suma netă lunară va fi de peste 12.000 euro.
O opțiune mult mai bună ar fi să primiți dividende din profit. Dividendele sunt primite pentru investiția dumneavoastră în capitalul companiei. Profitul companiei este calculat anual și este determinat după sfârșitul anului. După sfârșitul anului, acționarul companiei poate ține o adunare generală și decide să distribuie întregul profit sau doar o parte din acesta sub formă de dividende. În acest moment, se calculează un impozit de 5% pe dividende și se plătește administrației fiscale. Apoi puteți transfera restul de 95% în contul dumneavoastră personal.

Înainte de închiderea anului, nu aveți un temei legal pentru a efectua această distribuție a profitului. Dacă totuși o faceți, suma respectivă se consideră distribuire ascunsă a profitului și se va aplica un impozit de 5%. Compania nu va întâmpina probleme cu administrația fiscală dacă acest impozit este plătit.

Există unele dezavantaje ale distribuirii ascunse a profitului:

  • Dacă firma devine insolventă, creditorii ar putea solicita restituirea banilor nu numai de la companie, ci și direct de la persoanele care au primit aceste distribuiri ascunse ale profitului.
  • În cazul în care compania are datorii fiscale neplătite, persoanele care au primit distribuiri ascunse ale profitului pot fi obligate să răspundă solidar cu compania în fața administrației fiscale pentru aceste datorii.
  • Distribuirea ascunsă a profitului este contabilizată drept cheltuială nedeductibilă, fapt care afectează negativ rezultatul financiar al firmei, ducând eventual la raportarea unei pierderi contabile.

În mod normal, aveți dreptul să primiți un certificat de la administrația fiscală bulgară pentru impozitul pe dividende plătit în Bulgaria, certificat ce poate fi utilizat pentru aplicarea convenției de evitare a dublei impuneri în țara dumneavoastră de origine. Din păcate, acest certificat nu se emite pentru sumele plătite ca distribuiri ascunse ale profitului.

Este în interesul dumneavoastră să aveți o sursă legală și justificată a veniturilor personale. Primirea dividendelor reprezintă o astfel de sursă și vă protejează în cazul unui eventual audit fiscal asupra veniturilor dumneavoastră personale. În caz contrar, autoritățile fiscale ar putea considera că nu aveți o justificare corespunzătoare a provenienței banilor.

https://www.contabilsrl.com/blog/plata-dividende
https://www.contabilsrl.com/blog/dividende-cash
https://www.contabilsrl.com/blog/bani-in-numerar

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta