SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Documente de transport

13.01.2017

Documente de transport

Documente de transport intracomunitar pentru firma inregistrata in Bulgaria se emit atunci cand marfa traverseaza o granita intre 2 tari

Nu aveti voie sa emiteti facturi pentru livrare intracomunitara fara TVA daca bunurile nu au traversat o granita intre 2 tari din UE. Ca sa se aplice legislatia europeana, bunurile trebuie sa traverseze o granita si sa fie implicate 2 tari in UE. Daca nu – atunci se va aplica legislatia interna a tarii in care se afla bunurile.

De exemplu, o firma din Bulgaria cumpara bunuri din Romania si le vinde in Romania fara sa se faca transport efectiv in Bulgaria. Atunci firma din Bulgaria trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania si sa plateasca TVA in Romania (practic sa opereze ca oricare alta firma din Romania).

Emiterea unor facturi fara TVA fara bunurile sa fie transportate reprezinta infractiune cu raspundere penala si evaziune fiscala. In operatiunile de tip Romania – Bulgaria – Romania marfa trebuie sa ajunga fizic in Bulgaria. Intocmirea documentelor de transport fara transport real reprezinta o infractiune cu raspundere penala pentru cei care au intocmit si au semnat documentele.

Pentru a aplica cota zero de TVA si a emite facturi scutite de TVA trebuie sa aveti documente de transport. Documentele de transport principale sunt CMR, declaratie de primire, chitanta pentru taxa de pod si vigneta.

Chitanta de pod este necesara daca transportul este facut peste Podul Dunarii. Atunci avem nevoie de chitanta de pod Romania - Bulgaria si chitanta de pod Bulgaria - Romania. In chitanta de pod trebuie sa fie trecut numarul autoturismului. Daca nu este tecut, tebuie sa insistati la vama sa va dea o chitanta noua scoasa din calculator cu numarul masinii. Daca nu aveti chitanta, nu aveti dovada ca ati traversat granita. Aceasta dovada este esentiala daca aveti operatiuni de tip Romania – Bulgaria – Romania.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta