Blog
Cumpararea sau infiintarea unei firme in Bulgaria
02.05.2018

Cumpararea unei firme existente sau infiintarea unei societati noi in Bulgaria - care este de preferat si care sunt preturile si diferentele?
Cand vine vorba despre o problema de contabilitate, majoritatea persoanelor nici nu incearca sa ajunga singuri la esenta, ci imediat cauta o modalitate sa "fuga" de la problema respectiva. Cateodata, insa, este necesara o "coliziune" directa. Noi de la "Contabil" EOOD va oferim sa va informati in prealabil privind problema respectiva.
Din pacate o parte de informatia necesara nu se poate gasi pe Internet. De aceea este de recomandat sa va adresati unei firme cu experienta indelungata si care are la dispozitie specialisti calificati in domeniul contabilitatii. La inceput aceasta este o conditie esentiala ca sa va faceti o idee. Dupa aceea ramane sa luati decizia cea mai buna pentru situatia dumneavoastra.
Cabinetul nostru de contabilitate s-a straduit mereu sa inlesneasca obtinerea rapida a obiectivelor propuse, fara a intampina obstacole semnificative. Nu este intamplator faptul ca ne laudam cu asemenea reputatie. Pe parcursul anilor am reusit sa ocupam una din pozitiile de top si ne consideram ca fiind un lider in domeniul contabilitatii. Optand pentru noi, dumneavoastra veti lua hotararea cea mai buna. Cazurile numeroase, solutionate de specialistii nostri, stau dovada faptului ca pe parcursul anilor am reusit sa rezolvam probleme diverse si am gasit solutii adecvate si in timp util. Pentru biroul nostru de contabilitate este important fiecare client, care are nevoie de un sfat competent sau de o indrumare.
Multi antreprenori, care nu au experienta destula, nu cunosc bine procedurile, legate de vanzarea unei firme. Ca sa fim utili cetatenilor straini, interesati de firma in Bulgaria, vom expune in detalii informatii structurate si vom incerca sa raspundem la intrebarile cele mai frecvente.
Vom incepe cu: ce presupune cesiunea unei societati comerciale si care este procedura. Primul si cel mai important aspect este sa precizam ca vanzarea se va efectua prin transferul tuturor partilor sociale ale unei Societati cu raspundere limitata, catre o alta persoana sau catre cateva persoane. Pentru aceasta se incheie contract de cesiune a partilor sociale. Contractul de cesiune se legalizeaza in fata notarului, care verifica semnaturile si continutul documentului si dupa aceea contractul se inregistreaza la Registrul Comertului.
Schimbarea proprietarului unei societati comerciale se efectuiaza cu contract de vanzare-cumparare a partilor sociale. Daca hotarati sa vindeti toate partile sociale, cumparatorul va deveni asociat unic in firma. Cumparatorul dobandeste toate drepturile societatii si de la momentul vanzarii-cumpararii, se va angaja cu raspunderile legate de activitatea firmei.
Daca aveti intrebari legate de vanzarea firmei sau de comertul intracomunitar, va rugam sa luati legatura cu noi prin adresa de e-mail sau prin telefonul de contact.
Care este cea mai buna alternativa pentru un cetatean al UE?
Noi de la "Contabil" EOOD din orasul Ruse, Bulgaria colaboram cu numar mare de cetateni din UE si aceasta experienta ne permite sa va oferim sfaturi competente in momentele, in care aveti nevoie de sustinerea si serviciile noastre. Imaginati-va ca nu sunteti cetatean bulgar si doriti sa practicati o activitate pe teritoriul tarii, ce ati alege - inregistrarea unei firme sau cumpararea unei societati deja infiintate?
Intr-adevar, multe persoane carora, le-am pus aceasta intrebare, nu stiu exact ce sa raspunda. Speram ca informatiile, descrise mai jos, vor fi utile pentru cei care intentioneaza sa inceapa afaceri in afara granitelor tarii, din care provin. Am incercat sa va punem la dispozitie in modalitatea cea mai descriptiva si usoara de inteles acces la fiecare etapa importanta, evitand terminologia complicata, legi si alineate.
Daca tocmai in acest moment va puneti intrebarea pentru ce anume sa optati - inregistrarea firmei sau achizitia unei firme deja infiintate, continuati sa cititi randurile urmatoare. Va promitem ca dupa ce veti citi expozitia pentru prima data, veti sti care varianta este cea mai potrivita pentru dumneavoastra si veti continua inainte cu incredere catre atingerea obiectivelor propuse pentru firma dumneavoastra.
Vom incepe cu o comparatie care sunt plusurile si minusurile celor doua variante, dintre care puteti alege. Obiectivul nostru nu este sa va convingem in ceea ce credem noi, dar sa va prezentam optiunile intr-un fel, in care dumneavoastra singuri sa puteti selecta, conform preferintelor, cerintelor, nevoilor, posibilitatilor etc. Va recomandam sa cititi cu atentie toate informatiile. In cazul, in care nu intelegeti o anumita parte de informatie, nu treceti peste ea, ci intoarceti-va si cititi-o inca o data. Nu uitati ca biroul nostru de contabilitate va ofera posibilitatea de a beneficia de servicii de consultanta gratuite. Actionati mereu rezonabil, luand in calcul interesele dumneavoastra.
Infiintarea sau achizitia unei societati?
Imaginati-va ca va numarati printre persoanele, care sunt mereu presati de timp, ca mereu trebuie sa respectati anumite termene si veniti dintr-un alt stat membru al UE si hotarati ca Bulgaria este un loc destul de bun pentru dezvoltarea afacerilor dumneavoastra. In cazul acesta trebuie sa va ganditi la ceva important - care varianta este mai potrivita: inregistrarea unei companii noi sau achizitia unei societati deja existente.
Inregistrarea firmei de catre un cetatean al UE - avantaje si dezavantaje
O parte mare din clientii nostri sunt cetateni ai diferitelor state membre ale Uniunii Europene. Noi lucram zilnic cu ei, discutam problemele lor, le oferim sfaturi si consultanta, si gasim o solutie si in cazurile cele mai complexe. Datorita experientei, pe care am acumulat-o de a lungul anilor si datorita situatiilor in care am intrat, in prezent putem enumera pentru dumneavoastra - intreprinzatori din UE, care sunt plusurile si minusurile in cazul, in care veti opta pentru o firma noua.
Infiintarea unei firme, nu este un proces complicat pentru cetatenii bulgari. Lucrurile insa dobandesc o alta nuanta cand vine vorba despre un cetatean strain. Suntem constienti ca oamenii moderni au timp limitat. De aceea, una dintre primele probleme pe care o vom dezbate, este legata de timp.
Varianta, in care infiintati o firma noua de la zero, este mai ieftina, dar si mai lunga. Procedura dureaza 3 saptamani si trebuie sa veniti in Bulgaria de 2 ori.
- Infiintarea firmei reprezinta punerea bazelor juridice ale propriei afaceri. Din acest motiv va sfatuim sa-l contactati pe un profesionist, care sa se angajeze cu aceasta procedura.
Finalizarea inregistrarii unei firme dureaza in jur de 2-3 zile lucratoare, dupa care persoana trebuie sa revina in Bulgaria. - Dupa inregistrarea firmei la Registrul Comertului, urmeaza inca un proces - de inregistrare in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar. Acest proces impune ca cetateanul strain sa se deplaseze la Ruse pentru a doua oara, cea ce inseamna cheltuieli si timp.
Aici este momentul sa mentionam un aspect legat de imputernicirea (procura), despre care multi clienti ne intreaba. In momentul, in care veniti in Bulgaria prima data pentru infiintarea firmei noi, firma inca nu exista si nu are cod unic de inregistrare (CUI). Fara sa stim CUI-ul firmei, nu putem sa-l trecem in procura si de aceea este imposibila legalizarea procurii si implicit este necesara a doua deplasare in Bulgaria. De aceea noi, de la "Contabil" consideram ca aceasta este printre cauzele principale, pentru care infiintarea unei societati noi nu este cea mai rentabila varianta.
Cand veniti prima data pentru infiintarea societatii, nu ne puteti face o procura, deoarece firma inca nu exista si nu are atribuit un CUI. Inregistrarea in scopuri de TVA, pe de alta parte, dureaza pana la 14 zile dupa depunerea documentelor. In acest fel inregistrarea intreaga a firmei va dura 3 saptamani, iar proprietarul firmei va trebui sa se deplaseze de doua ori in Bulgaria. Mai exact, prima data trebuie sa vina in Bulgaria toti asociatii si toti administratorii, iar a doua oara trebuie sa vina doar un administrator. Acesta este dezavantajul – procedura dureaza 3 saptamani si trebuie sa veniti in Bulgaria de 2 ori.
In concluzie, pentru a efectua infiintarea societatii, este necesar sa veniti de doua ori in Bulgaria - prima data pentru infiintarea societatii in sine si inca o data - pentru inregistrarea in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar. Inregistrarea in scopuri de TVA dureaza pana la 14 zile dupa depunerea documentelor. Prin urmare, timpul pe care trebuie sa-l prevedeti, este in jur de 3 saptamani, pe parcursul carora trebuie sa veniti la Ruse de 2 ori.
Toti clientii intreaba de pretul serviciilor. Pe pagina cabinetului de contabilitate "Contabil" EOOD am descris procedura in detalii. Cheltuielile totale pentru infiintarea firmei se ridica la 500 EUR pentru un SRL cu asociat unic. Prima data pentru infiintarea firmei se platesc 300 de euro. Pretul include sediul social pe termen nelimitat, onorariul nostru, taxele la notar, la banca pentru deschiderea contului de capital, un certificat constatator si 2 stampile. La a doua vizita se semneaza contractul de contabilitate, se intocmeste si semneaza procura pentru inregistrarea firmei in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar si se deschid conturile bancare. Inregistrarea in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar cu cod de TVA valid pe VIES costa 200 de euro.
Pentru persoane dintr-un stat membru al UE, precum sunt o mare parte din clientii nostri, puteti sa va ganditi care varianta veti prefera – sa infiintati o firma noua sau sa cumparati o firma, deja inregistrata.
Vanzarea unei firme nou infiintate - avantaje si dezavantaje
A doua optiune este cumpararea unei societati nou infiintate. Inainte sa intram in detalii, este bine sa specificam ca este vorba despre o societate noua, infiintata la Registrul Comertului, in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar. O firma, care pana in momentul de fata nu a avut absolut nici un fel de activitate si cumparatorul societatii va fi primul, care va desfasura activitate pe firma.
Vom incepe analiza cu dezavantajele in cazul, in care optati pentru achizitia unei societati nou infiintate. Practic, unii le percep ca fiind dezavantaje, in schimb altii le considera ca fiind o modalitate de a economisi timp. Pretul serviciului se ridica la 900 euro.
Pretul firmei variaza in functie de numarul asociatilor:
- Un cumparator - 900 EUR;
- Doi cumparatori - 950 EUR;
- Trei cumparatori - 1000 EUR.
Daca sunteti nelamurit de ce cu cresterea numarului cumparatorilor, creste si pretul firmei, taxa suplimentara este pentru taxele notariale pentru legalizarea contractelor de cesiune.
In pret este inclusa si schimbarea denumirii firmei, asadar dumneavoastra va puteti gandi in prealabil cum doriti sa se numeasca societatea dumneavoastra. Verificarea denumirii se poate face online in site-ul Registrului Comertului.
Acum vom continua cu partile pozitive ale acestei variante. O singura vizita in Bulgaria este suficienta pentru cesiunea firmei. Puteti sa va ganditi cat timp ati putea economisi - perioada de 2 saptamani, necesara pentru inregistrarea firmei in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar. Nu este necesara a doua vizita in Bulgaria. Restul de timp il veti investi in elaborarea planurilor pentru activitatile viitoare legate de activitatea, care se va naste pe lume cat de curand. Toate acestea sunt un avantaj semnificativ.
Pentru un cetatean din UE, care are nevoie de o societate, inregistrata in scopuri de TVA, este mai usor sa opteze pentru cumpararea unei firme, deja inregistrate, deoarece astfel veti economisi timp, care are o valoare extrem de mare pentru un om de afaceri.
Doar o vizita in Bulgaria este suficienta ca sa dobanditi o societate pe numele dumeavoastra doar in 2 ore. In 15-20 minute suntem pregatiti sa intocmim tot setul de documente necesare pentru efectuarea procedurii. Asiguram traducere scrisa a documentelor in limba romana si in limba engleza.
In aceeasi vizita vom deschide conturile bancare si vom semna contractul de contabilitate. Noi consideram ca relatiile corecte, de lunga durata si prietenoase se pot realiza doar cand avem abordarea corecta fata de clientii nostri. Din acest motiv am acceptat ca misiunea noastra este sa predam cumparatorului firmei toate materialele necesare, care explica cum functioneaza o firma bulgara.
In plus noi avem program de facturare si contabilitate online si va vom crea profil in aplicatie si veti putea emite facturile si veti avea acces la contabilitatea firmei. Serviciul pe care vi-l oferim include si legalizarea documentelor la notar, precum si deschiderea conturilor bancare. Am reusit sa cream relatii cu o banca, care emite cardurile bancare pentru cetateni straini fara sa fie necesara a doua vizita la banca. Ordinele de plata in online banking vor fi semnate printr-un cod primit de la banca prin SMS si astfel nu aveti nevoie de dispozitiv tip Token. Banca trimite SMS-uri si la numere de telefon din alte tari.
Intrebari si activitati de care se intereseaza firmele
O intrebare principala, pusa de toate firmele este:
„Care este nivelul impozitelor in Bulgaria?”
Impozitul pe profit in Bulgaria este de 10%. Profitul reprezinta diferenta intre veniturile si cheltuielile firmei. In Bulgaria exercitiul fiscal coincide cu anul calendaristic. Unul dintre aspectele interesante, pe care trebuie sa cunoasca proprietarul firmei, este ca impozitul pe profit pentru anul, in care a fost infiintata societatea, se plateste intr-o singura rata, pana la data de 31 martie a anului urmator.
In situatia, in care cifra de afaceri (volumul total al vanzarilor) a firmei pentru ultimul an calendaristic este sub 150 000 euro, atunci impozitul pe profit pentru anul in curs trebuie platit integral intr-o singura rata, pana la data de 31 martie a anului urmator.
In situatia, in care cifra de afaceri (volumul total al vanzarilor) a societati pentru ultimul an calendaristic depaseste 150 000 euro, atunci societatea trebuie sa efectueze o estimare a profitului preconizat pentru anul in curs. Estimarea trebuie facuta pana la data de 31 martie a anului in curs si trebuie declarata in declaratia fiscala anuala. Pentru aceasta estimare se permite o marja de eroare de 20%.
In cazul, in care cifra de afaceri (volumul total al vanzarilor) a societatii pentru ultimul an calendaristic este intre 150 000 euro si 1 500 000 euro, atunci impozitul pe profit pentru anul in curs trebuie achitat in rate trimestriale, in baza estimarii. Diferenta intre impozitul calculat si impozitul pentru profitul real trebuie achitat pana la 31 martie a anului urmator.
Puteti citi mai multe informatii despre impozitul anticipat aici: Impozit anticipat in Bulgaria.
Mai multe firme desfasoara urmatoarele activitati in Bulgaria:
- livrari intracomunitare de bunuri;
- operatiuni triunghiulare;
- servicii intracomunitare;
- import in Bulgaria, care in anumite conditii se poate face si fara TVA.
Comertul intracomunitar este un subiect important, despre care putem sa va oferim consultanta, pentru ca dumneavoastra sa puteti actiona cu incredere si in viitor.
Avantajele pentru cetatenii din UE la achizitia unei societati
Dupa ce un cetatean al UE achizitioneaza o firma, el nu trebuie sa mai vina in Bulgaria. Ce dorim sa spunem? Daca nu traiti in Bulgaria, nu este necesar sa mai vizitati tara noastra pentru a conduce afacerea. Dumneavoastra veti avea privilegiul sa conduceti afacerea de la distanta. In plus, ati putea deschide conturi bancare ale firmei si in strainatate, de exemplu in Romania.
Pe parcursul anilor de experienta in domeniu, noi de la "CONTABIL" ne-am confruntat de toate tipurile de cazuri. Unele dintre acestea ne-au pus, intr-o pozitie destul de ingreunata, de la care putem spune cu mandrie, ca am reusit sa iesim. Sunt multi clienti, care insista sa cumpere sau sa infiinteze o firma fara sa vina nici macar o data in Bulgaria. Aceasta procedura, insa este mult mai complicata in comparatie cu achizitia unei firme cu singura vizita a cumparatorului.
Este adevarat ca documentele pot fi depuse de avocat. In firma noastra de contabilitate lucreaza si un avocat. Procura avocatului nu trebuie sa fie legalizata la notar, poate fi semnata si la distanta. Documentele pot fi depuse si prin semnatura electronica, care poate fi obtinuta prin procura legalizata de notar in tara din care provine cetateanul strain si ulterior tradusa in limba bulgara. Daca ne uitam la situatie din aceasta perspectiva, pana aici procedura nu pare de complicata.
Pasul urmator, insa este mult mai complicat si neplacut, dar de asemenea nu este imposibil. Acesta este legat de legalizarea specimenului de semnatura, care poate fi autentificat la consulatul bulgar in tara respectiva sau chiar la un notar public. In cazul, in care semnatura este legalizata de notar public, este necesara aplicarea unei Apostile si apoi documentul sa fie tradus in limba bulgara cu traducere legalizata in Bulgaria. Bineinteles, documentele trebuie semnate in original si trimise prin curier. Exista o problema cu datele, deoarece documentele trebuie depuse la Registrul Comertului in termen de 7 zile din data deciziei de infiintare a firmei.
Pasul cel mai problematic, este legat de banca comerciala. Este necesara deschiderea contului de capital social. Toate bancile din Bulgaria refuza deschiderea contului fara prezenta fizica a administratorului si de aceea procedura se incheie aici. Din cauza refugiatilor, bancile au devenit mult mai atente si mult mai stricte si nu accepta deschiderea contului cu procura in cazul in care proprietarul nu s-a prezentat personal niciodata. In plus toate persoanele straine sunt verificate de departamentul de securitate.
In concluzie pentru un cetatean al Uniunii Europene sunt 2 metode de a avea o firma in Bulgaria. Varianta mai ieftina, dar si mai lunga, este sa infiinteze o firma noua. Varianta mai usoara este cumpararea unei firme, deja infiintate si inregistrate in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar. Optand pentru aceasta varianta, veti economisi timp, care este de o importanta majora pentru omul de afaceri contemporan la nivel international.
Noi de la firma "Contabil" EOOD suntem pregatiti sa raspundem la toate intrebarile, pe care le-ati putea avea in legatura cu activitatea viitoare a firmei dumneavoastra si sa lamurim toate aspectele, legate de contabilitate si fiscalitate.
Noi de la "Contabil" EOOD – din orasul Ruse, Bulgaria - suntem pregatiti sa va acordam sustinerea completa si cooperarea, de care aveti nevoie. Am incercat pe pagina noastra web sa selectam informatii detaliate despre cele mai importante probleme pentru oamenii de afaceri - infiintarea firmei, cumpararea unei societati deja infiintate si inregistrate in scopuri de TVA si ca operator intracomunitar.
Puteti lua legatura cu noi in cazul in care aveti intrebari suplimentare. Oferim si consultanta gratuita pentru cetateni bulgari si straini. "CONTABIL" este alegerea corecta, care va asista spre varfurile succesului!