Blog
Chitanta de pod - SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria ...
23.12.2016

Chitanta de pod si CMR sunt documentele principale si necesare de transport in cazuri de transport facut intre 2 tari diferite din UE
In comertul intracomunitar cu marfa, ca sa aplicam cota zero de TVA, in mare trebuie sa indeplinim 2 conditii:
- comertul trebuie sa fie facut intre firme cu cod de TVA valid la VIES;
- trebuie sa fie facut transport intre 2 tari diferite din UE.
adica sa avem factura, emisa catre firma - operator intracomunitar si sa efactuam transportul (si sa avem dovada de transport).
Documentul principal de transport intrenational este CMR-ul. In anumite cazuri, de exemplu pentru operatiune triunghiulara, trebuie sa avem o declaratie de primire, semnata de cumparator.
In cazul in care marfa traverseaza granita intre Romania si Bulgaria, practic trecerea poate fi facuta la Podul Dunarii Giurgiu - Ruse sau la Calafat - Vidin. Podul Giurgiu - Ruse este mai aproape de Bucuresti. Daca trecem granita prin Dobrogea de exemplu la Vama Veche, acolo nu se inregistreaza trecerea, dar si Finantele nu prea recunosc traversarea granitei. Mai exista posibilitatea Dunarea sa fie traversata cu bac, pentru care se emite chitanta de bac, dar este mult mai incomod fata de pod.
Chitanta de pod ne da o dovada clara, o data certa ca autovehiculul a traversat podul la data respectiva. Este important in chitanta de pod sa fie trecut numarul autovehicului. Numarul trebuie sa fie trecut de calculator, si nu cu pixul. Daca numarul a fost trecut de calculator, aceasta inseamna ca trecerea este inregistrata in sistemul administratiei podurilor.
Mai departe, numarul autovehicului trebuie sa fie trecut si in CMR si asa putem dovedi ca CMR-ul este real si ca acest autovehicul a facut transportul si a traversat granita intre Romania si Bulgaria.
Chitanta de pod se da si la iesire din Bulgaria de administratia podurilor din Bulgaria atunci cand se plateste taxa de pod.
Chitantele de pod sunt foarte importante pentru a justifica livrarea intracomunitara din Bulgaria in Romania (firma din Bulgaria vinde catre firma din Romania) sau achizitia intracomunitara (firma din Bulgaria cumpara de la firma din Romania).
Chitanta de pod nu este necesara pentru operatiunile triunghiulare, in care firma din Bulgaria este intermediar si cumpara marfa de exemplu din Germania si o vinde in Romania fara marfa sa ajunga fizic in Bulgaria.