Blog
Chitanța de pod - SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria ...
23.12.2016
Chitanța de pod și CMR sunt documentele principale și necesare de transport în caz de transport făcut între două țări diferite din UE.
În comerțul intracomunitar cu marfă, pentru a aplica cota zero de TVA, în mare trebuie să îndeplinim două condiții:
- Comerțul trebuie să fie făcut între firme cu cod de TVA valid la VIES;
- Trebuie să fie făcut transport între două țări diferite din UE,
adică să avem factura emisă către firmă - operator intracomunitar și să efectuăm transportul (și să avem dovada de transport).
Documentul principal de transport internațional este CMR-ul. În anumite cazuri, de exemplu pentru operațiune triunghiulară, trebuie să avem o declarație de primire, semnată de cumpărător.
În cazul în care marfa traversează granița între România și Bulgaria, practic trecerea poate fi făcută la Podul Dunării Giurgiu - Ruse sau la Calafat - Vidin. Podul Giurgiu - Ruse este mai aproape de București. Dacă trecem granița prin Dobrogea, de exemplu la Vama Veche, acolo nu se înregistrează trecerea, dar și Finanțele nu prea recunosc traversarea graniței. Mai există posibilitatea ca Dunărea să fie traversată cu bacul, pentru care se emite chitanță de bac, dar este mult mai incomod față de pod.
Chitanța de pod ne dă o dovadă clară, o dată certă că autovehiculul a traversat podul la data respectivă. Este important în chitanța de pod să fie trecut numărul autovehiculului. Numărul trebuie să fie trecut de calculator și nu cu pixul. Dacă numărul a fost trecut de calculator, aceasta înseamnă că trecerea este înregistrată în sistemul administrației podurilor.
Mai departe, numărul autovehiculului trebuie să fie trecut și în CMR și așa putem dovedi că CMR-ul este real și că acest autovehicul a făcut transportul și a traversat granița între România și Bulgaria.
Chitanța de pod se dă și la ieșirea din Bulgaria de administrația podurilor din Bulgaria atunci când se plătește taxa de pod.
Chitanțele de pod sunt foarte importante pentru a justifica livrarea intracomunitară din Bulgaria în România (firma din Bulgaria vinde către firma din România) sau achiziția intracomunitară de bunuri (firma din Bulgaria cumpără de la firma din România).
Chitanța de pod nu este necesară pentru operațiunile triunghiulare, în care firma din Bulgaria este intermediar și cumpără marfă, de exemplu din Germania, și o vinde în România fără ca marfa să ajungă fizic în Bulgaria.