SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
Monica Vasile : Tel. 0040 763 178 652
Ivo Kutov : Tel. 00359 878 823 677
Email : office@contabil.bg
Adresa
Bul. Tsar Ferdinand nr.2
Ruse, cod 7000, Bulgaria
SC Contabil SRL - Infiintare firma Bulgaria - contabilitate
< Inapoi

Blog

.

Bani in casieria firmei

17.11.2017

Bani in casieria firmei

Control fiscal pentru companiile cu sume de peste 100.000 leva in numerar in casierie, limita platilor in numerar, plata impozitului pe profit 10%

Legea pentru limitarea platilor in numerar interzice platile in numerar ale unor valori in cuantumuri mai mari sau egale cu 10.000 leva, sau contravaloarea acestora in valuta straina.

De asemenea, legea interzice platile in numerar in contracte, daca valoarea contractului este mai mare de sau egala cu 10.000 leva sau contravaloarea in valuta straina, chiar si in cazul platilor partiale in valoare mai mica de 10.000 leva.

Cu toate acestea, nu exista limitari a sumelor de numerar care pot fi tinute in casa.

Pentru ca asociatii unei societati comerciale sa primeasca profitul acesteia, mai intai societatea va plati impozitul pe profit de 10% si ulterior se va lua decizia pentru distribuirea dividendelor de la profitul net. Distribuirea dividendelor in favoarea asociatilor, sub forma de dividend, se va impune cu impozit pe dividend in cuantum de 5%, iar distribuirea dividendului se va declara la ANV.

In cazul in care o societate a realizat profit si dispune de bani in numerar, se intampla usor ca disponibilul in casa sa se gaseasca la asociati, care il folosesc in scopuri personale, fara a plati impozitul pe dividend de 5%.

Procedura corecta de distribuire a dividendelor este efectuarea platii prin banca, din contul societatii in conturile asociatilor, declararea la fisc (ANV) si plata impozitului pe dividend.

O practica incorecta este ca asociatul pur si simplu sa foloseasca pentru nevoile sale mijloacele banesti ale societatii in numerar, procedeu care este totodata incorect daca acesta este proprietar unic si administrator al societatii.

Asociatul care foloseste in scopuri personale banii societatii, bineinteles ar avea o problema cu autoritatile fiscale in caz de revizie, in calitate de persoana fizica, deoarece, daca societatea nu a declarat la ANV dividendul, asociatul nu poate dovedi originea mijloacelor banesti.

Acum aspectul nou este ca organele fiscale deja recurg si la o noua forma de control - inventarierea disponibilului in numerar la societate.

Legea nu interzice companiilor sa tina bani in numerar, insa ANV are dreptul sa verifice daca aceste disponibilitati exista intr-adevar.

Spre exemplu, numerar inexistent ar aparea daca nu este declarat dividendul si firmele care au dividend nedeclarat este cel mai bine sa-l declare si sa achite taxa pe dividend de 5%.

In cazul in care verificarea de la ANV constata ca in casa firmei nu exista numerarul care sa corespunda condicilor si evidentelor contabile, organele ANV ar putea constatat spre exemplu "distribuirea ascunsa a profitului" si pot trece aceasta "distribuire" majorand rezultatul financiar si aplicand rata impozitului pe profit de 10%.

In luna septembrie anul 2017 ANV a transmis e-mail-uri de avertizare catre companiile care la sfarsitul anului 2016 au avut peste 100.000 leva in numerar in casa, ca au un termen pana la sfarsitul lunii septembrie sa depuna declaratii corective, iar in caz contrar, vor urma proceduri de control.

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta