Blog
Bani în casieria firmei
17.11.2017
Control fiscal pentru companiile cu sume de peste 100.000 leva în numerar în casierie, limita plăților în numerar, plata impozitului pe profit 10%
Legea pentru limitarea plăților în numerar interzice plățile în numerar ale unor valori în cuantumuri mai mari sau egale cu 10.000 leva, sau contravaloarea acestora în valută străină.
De asemenea, legea interzice plățile în numerar în contracte, dacă valoarea contractului este mai mare de sau egală cu 10.000 leva sau contravaloarea în valută străină, chiar și în cazul plăților parțiale în valoare mai mică de 10.000 leva.
Cu toate acestea, nu există limitări a sumelor de numerar care pot fi ținute în casă.
Pentru ca asociații unei societăți comerciale să primească profitul acesteia, mai întâi societatea va plăti impozitul pe profit de 10% și ulterior se va lua decizia pentru distribuirea dividendelor de la profitul net. Distribuirea dividendelor în favoarea asociaților, sub formă de dividend, se va impune cu impozit pe dividend în cuantum de 5%, iar distribuirea dividendului se va declara la ANV.
În cazul în care o societate a realizat profit și dispune de bani în numerar, se întâmplă ușor ca disponibilul în casă să se găsească la asociați, care îl folosesc în scopuri personale, fără a plăti impozitul pe dividend de 5%.
Procedura corectă de distribuire a dividendelor este efectuarea plății prin bancă, din contul societății în conturile asociaților, declararea la fisc (ANV) și plata impozitului pe dividend.
O practică incorectă este ca asociatul pur și simplu să folosească pentru nevoile sale mijloacele bănești ale societății în numerar, procedeu care este totodată incorect dacă acesta este proprietar unic și administrator al societății.
Asociatul care folosește în scopuri personale banii societății, bineînțeles ar avea o problemă cu autoritățile fiscale în caz de revizie, în calitate de persoană fizică, deoarece, dacă societatea nu a declarat la ANV dividendul, asociatul nu poate dovedi originea mijloacelor bănești.
Acum aspectul nou este că organele fiscale deja recurg și la o nouă formă de control - inventarierea disponibilului în numerar la societate.
Legea nu interzice companiilor să țină bani în numerar, însă ANV are dreptul să verifice dacă aceste disponibilități există într-adevăr.
Spre exemplu, numerar inexistent ar apărea dacă nu este declarat dividendul și firmele care au dividend nedeclarat este cel mai bine să-l declare și să achite taxa pe dividend de 5%.
În cazul în care verificarea de la ANV constată că în casa firmei nu există numerarul care să corespundă condicilor și evidențelor contabile, organele ANV ar putea constatat spre exemplu "distribuirea ascunsă a profitului" și pot trece această "distribuire" majorând rezultatul financiar și aplicând rata impozitului pe profit de 10%.
În luna septembrie anul 2017 ANV a transmis e-mail-uri de avertizare către companiile care la sfârșitul anului 2016 au avut peste 100.000 leva în numerar în casă, că au un termen până la sfârșitul lunii septembrie să depună declarații corective, iar în caz contrar, vor urma proceduri de control.